Brüsszelbe ért a fél Európát átgyalogló aktivista

Alexandru Popescu augusztus 30-án indult Ploiești-ről, ma érkezett Brüsszelbe. Gyalog vitte az üzenetet, hogy Románia nem kér a ciántechnológiás bányászatból és a palagázból.
Hirdetés

Elérte úticélját a ploiești-i Alexandru Popescu: ma megérkezett Brüsszelbe – adta hírül a Facebookon.

Ezelőtt 81 nappal, augusztus 30-án indult gyalog, hogy közel 3000 km-es zarándoklatával és ha lehet, akkor személyes felszólalásával az EP-ben hívja fel az európai honatyák figyelmét arra, hogy Románia lakosai nem akarnak ciántechnológiás bányászatot, illetve kéregrepesztéssel történő palagázkitermelést.

Sandu útját párezer fős Facebook-csoport kísérte figyelemmel és támogatta anyagilag. Útja során gyakran látták vendégül külföldön élő román állampolgárok, de akár teljesen ismeretlen idegenek is, akik szimpatizáltak céljával.
 
Eredetileg több mint 3000 km-es utat tervezett, hogy érintse az összes útba eső ország fővárosát, végül Berlinről lebeszélték támogatói, mivel napokon keresztül kellett volna olyan erdős szakaszon haladnia, ahol nincs lakott település. Így párszáz kilométerrel délebbre szelte át Németországot, viszont Párizst és az ottani, társadalmi és zöld ügyekben nagyon aktív román diaszpóraközösséget nem hagyta ki.
 
Kolozsvári fogadtatásáról itt írtunk.
 
Pár napja indult el ellenkező irányból, Londonból szintén gyalog Tarjanyi Géza, aki a palagáz miatti kéregrepesztés, a fracking ellen küzdő brit kistelepülések üzenetét viszi az Európai Parlamentbe. Ő is már Belgiumban gyalogol, útját itt lehet követni.
 
Terveik szerint december elsején, Románia nemzeti ünnepén szólalnak fel az EP-ben vagy a parlament épülete előtt.

Hirdetés