Elbocsátáshullám a Ford romániai üzemében

Az alkalmazottak húsz százaléka csomagolhat.
Hirdetés

Alkalmazottainak 20 százalékát bocsátja el romániai gyárából a Ford – közölte  szerdán az amerikai gépkocsigyártó romániai leányvállalatának szóvivője.

A Mediafax hírügynökség által idézett Ana-Maria Timiș elmondta: 3200 dolgozó közül 680-tól kénytelenek megválni amiatt, hogy az európai járműpiac továbbra sem lendült fel a gyártó által remélt mértékben. Az egyéni munkaszerződések önkéntes felmondására irányuló programot indítanak a dolgozók számára, akik december 18-ig jelezhetik csatlakozási szándékukat.

A gyártó a szakszervezetekkel is elkezdi a tárgyalásokat az elbocsátásokról arra az esetre, ha nem sikerül csökkenteni a remélt arányban az alkalmazotti létszámot az önkéntes távozási program révén. A Ford a B-Max modellt gyártja a dél-romániai craiovai gyárában.

A cég az idén hosszú időszakon át volt kénytelen szüneteltetni összeszerelő és motorgyártó üzemét. A szóvivő elmondta, hogy az elbocsátást az üzem versenyképességének megőrzése teszi szükségessé. A munkaszüneti napok mellett kiegészítő intézkedésekre van szükség a termelésnek a piaci kereslethez való igazítása érdekében, ami csak a létszám csökkentésével érhető el – tette hozzá.

A Ford egymilliárd eurót fektetett be romániai üzemébe 2008 óta. Az amerikai gyártó a B-Max modelen kívül a benzinnel működő EcoBoost típusú, ezer és ezerötszáz köbcentiméter kapacitású motort gyártja. A B-Max modell összeszerelését 2012 közepétől végzik a craiovai gyárban, és csak az európai piacon forgalmazzák.

Hirdetés

Az első tíz hónapban 45 876 Ford B-Maxot állítottak elő, ami a romániai gépkocsigyártás 15 százalékát tette ki.

A Ford Románia árbevétele tavaly csaknem megkétszereződött, és elérte a 4,84 milliárd lejt (333,9 milliárd forint) az egy évvel korábban jegyzett 2,47 milliárd lejhez (170,4 milliárd forint) képest. Tavaly 68,8 millió lej (4,7 milliárd forint) nyereséget könyvelt el a 2012-ben jegyzett 480,6 millió lej (33,1 milliárd forint) veszteség után.
 

Hirdetés