Beindult a nagyüzem képviselőházban

Megnyirbálnák a polgármesterek, a helyi és megyei tanácsosok mandátumait, illetve megbüntetnék a pártváltókat is.
Hirdetés

Törvénybe foglalnák, hogy a megyei és helyi választott tisztségviselők egymást követően csak két mandátumot tölthessenek be. A képviselőház hallgatólagosan már elfogadta, de a szenátus is rá kell bólintson a törvénytervezetre, hogy érvényt szerezzen.

Az ötlet a PDL-s Cezar Preda és Gheorghe Udriste képviselők fejéből pattant ki. Szerintük azért van szükség erre, mert a polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok nyolc év alatt egy olyan klientúrát és monopóliumot építenek ki, amellyel szemben lehetetlen felvenni a versenyt az önkormányzati választásokkor. Kezdeményezésükkel a korrupciót, a nepotizmust és az érdekkonfliktusokat szeretnék visszaszorítani.

Szintén szerdán a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a PPDD-s Tudor Ciuhodaru törvényjavaslatát is, mely a politikai migrációt lehetővé tevő 55/2014-es sürgősségi kormányrendeletet tenné semmissé. Mint ismeretes ez a törvény tette lehetővé, hogy egyes képviselők úgy váltsanak pártot, hogy közben ne veszítsék el mandátumukat. Tudor Ciuhodaru azt szeretné elérni, hogy a pártváltók helyére új képviselőket válasszanak. A végleges döntést ebben az esetben is a szenátus fogja meghozni.

Hirdetés