Kormányra tolná a PNL-t Johannis

A Keresztény-Liberális Szövetség hétfőn megszűnt, a PDL összeolvad a PNL-vel, és az új párt az RMDSZ-t is várja majd az új kormányba.
Hirdetés

Új PNL-logóval díszített háttér előtt tartott sajtótájékoztatót ma Klaus Johannis. Lakonikus megnyilatkozásából az derült ki, hogy a mindössze választási szövetségként létező Keresztény-Liberális Szövetség jogilag megszűnt, az őt alkotó PDL összeolvad a PNL-vel, és az új jobbközép párt neve szintén PNL, azaz Nemzeti Liberális Párt lesz.

Az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2015-ben, legkésőbb 2016-ban, a parlamenti választások alkalmából akar kormányra kerülni – jelentette ki a megválasztott államfő, az új PNL társelnöke. 
 
Most az a legsürgősebb, hogy a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kormánya terjessze be a parlamentbe a 2015-ös évi állami költségvetés-tervezetet, mert akarják látni, hogy a Ponta-kormány miből fedezi a választási kampány idején tett ígéreteit, illetve a kampánycélokra elköltött jelentős kiadásokat, és esetleg milyen adóemelésekre kényszerül emiatt a jövő évben – mondta Johannis.
 
Leszögezte, hogy a PNL át akarja venni a hatalmat, ugyanis „kozmetikázott” PSD-kormány helyett mélyreható változásra van szükség, ezt szűrték le a választók vasárnapi voksából. Arra a kérdésre, hogy 2015-ben milyen módszerrel, esetleg a parlament feloszlatásával és előre hozott választással akarják-e átvenni a hatalmat, Johannis elmondta: a kormányt bizalmatlansági indítvány beterjesztésével lehet megbuktatni a parlamentben.
 
A sajtótájékoztatón jelen volt Vasile Blaga, az új PNL másik társelnöke, aki leszögezte: nem fogadják vissza az ellenzéki pártokból az elnökválasztás előtt a PSD-hez vagy egyéb kormányzati politikai erőkhöz átállt honatyákat, nem velük kívánnak többséget elérni a parlamentben. 
 
Hozzátette, az aktuális kormánykoalíciót alkotó pártokban már felmerültek más vélemények is, mint a PSD-vel való további együttkormányzás, és példaként az RMDSZ-t említette. (Az RMDSZ hétfőn még azon az állásponton volt, hogy zavartalanul szeretne tovább kormányozni a PSD-vel, ma Kelemen Hunor már azt nyilatkozta, hogy erről csak jövő hét végén dönt az SZKT.)
 
A polgármesterek, helyi tanácsosok pártváltását két hétig lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletről Johannis azt mondta, az ezt szentesítő törvényt le kell szavazni a szenátusban, és azokat a tisztségviselőket, akik ennek alapján pártot váltottak, meneszteni lehet.
 
Ezen kívül kérte az amnesztiatörvény ejtését, ami meg is történt ma a parlamentben, és kérte a választási törvény megváltoztatását, a levélbeni és elektronikus szavazás bevezetését a külföldön élő választópolgárok számára.

Hirdetés