Erdély-zászló és Miki egerek Kolozsvár Főterén!

Mintegy nyolcezer ember tüntet Kolozsváron Victor Ponta és a PSD ellen. Tudósítónk a tömegben van, élőben közvetítünk.
Hirdetés

21:48 A csendőrség hivatalos becslése szerint több mint nyolcezren, a szervezők szerint tízezren vonultunk ma Kolozsvár központjában. Most már alig kéttucatnyian beszélgetnek a Főtéren. Az egyik leghosszabb transzparens-felirattal búcsúzunk az olvasóktól: Pentru o viaţă mai bună evitaţi excesul de coruptie şi hoţie. Azaz: Egy jobb életért kerüljük a túlzott korupciót és lopást! Szép álmokat, vasárnap szorgos szavazást mindenkinek! (Közvetítés vége).

21:44 A tüntetés lassan véget ér a Főtéren, sokan mennek hazafelé, csevegnek, fotózkodnak. A szervezők a Béke téren maradtak nyilatkozni a televízióknak. Mindössze két csendőr sétál a Főtéren.

Tüntetés KOlozsváron

21:36 A rendőrök figyelmetlenek voltak, ráengedték az autóforgalmat a menetre a Jókai utcában. Sokan a haladó autók mellett mennek az úttesten,mások a járdán.

21:34 A Béke tér nagyjából kiürült, a Jókai utcában zúg az Antena 3-ellenes szlogen. Többen már a telefonjukon nézik, hol mit írtak a tüntetésről, mindenki ezerrel facebookozik. Sokan betérnek a kocsmákba melegedni.

21:31 Felengednek néhány lampiont a Béke térről, majd többen a Főtérre indulnak.

21:30 Beindult a kiscsoportos csevegés, a tömeg széle gyors iramban oszlik, középen még skandálnak.

21:29 A tüntetők jól szórakoznak, mivel végre van alkalmuk elolvasni egymás transzparenseit.

Tüntetés Kolozsváron

21:24 Mindenki a román himnuszt énekeli a Béke téren. A második szakaszt már csak az emberek fele-harmada tudja, a harmadikba bele se kezdenek.

21:23 A Béke térre ki lehet akasztani a Megtelt táblát. A tömeg ugrál, tapsol és énekel. Vrem un preşedinte, care nu ne minte! Olyan elnököt akarunk, aki nem hazudik nekünk!

21:18 A tömeg önmagát ünnepli a Béke téren. Az útvonal melletti boltok, bárok, gyorskajáldák kiszolgálói mosolyogva állnak kinn, vagy lelkesen szolgálják ki az éhes tüntetőket.

21:16 A menet eleje a Diákház előtt, a Béke téren, a vége a Szent Mihály-templomnál.

21:14 A városháza előtt vonulunk, Vasárnap mindenki jöjjön szavazni! – buzdítja a tömeg a járókelőket. A forgalom áll mindkét irányban, mivel a tömeg bekanyarodik a Béke térre.

21:12 Az Unió / Memorandumului utcáján a tömeg, zúg a Jos Ponta!, Vasárnap szavazunk, Pontától megszabadulunk!

21:03 Clujul votează, ţara o salvează! Kolozsvár szavaz, megmenti az országot! A menet vége még a prefektúránál, hatalmas a tömeg.

21:00 Sokan gyerekkel a hátukon ugrálnak, egy egyerek elaludt az apja karjában az óriási skandálás közepette.

20:58 A Brassai előtt egy motoros egyetértőleg túráztatja a gépét, hatalmas tapsot kap. A tömeg eleje már a Szent Mihály-templomnál van, mennek a polgármesteri hivatal elé, majd a Béke térre.

20:53 Haladnak tovább a Főtér felé, de lassabban, mint korábban, itt a járdán nem, csak az úttesten, két sávon. Új skandálás: PSD, ciuma roşie!, azaz PSD, a vörös pestis!.

Tüntetés Kolozsváron

20:50 A tüntetők megállnak a prefektúra épülete előtt, nagy a hujjogatás és pfújjolás.

20:49 A menet eleje az Avram Iancu (Bocskai) téren van, szabad Romániát követel. Transzparens: Ponta, ne feledd, rosszabb vagy, mint az ebola!

20:45 Ponta, nu uita, tineretul nu te vrea! Ponta, ne feledd, a fiatalok nem akarnak téged! Felébredt az ország!, Börtönbe a külüggyel!

20:42 A menet eleje elérte a Párizs utcát, a vége még valahol a szentpéteri templomnál van. Folyamatosan megy a Jos Ponta!.

20:32 A BRD-székházzal szembeni parkolóban kéttucat csendőr várakozik. A tömeg: PSD, frica ta se numeşte DNA!, vagyis PSD, a te félelmed neve DNA. Le a kommunistákkal! A töntetők az úttesten, két lezárt sávon és a járdán vonulnak vissza a Főtér irányába.

20:28 A tüntetők tapssal és ujjongással köszöntik az erkélyekről visszaintegető embereket.

20:23 A tömeg kikanyarodott a December 21 sugárútra. Antena 3, nişte derbedei!, azaz Antena 3, gazemberek!, köszöntik kedvesen a masszívan Ponta-párti hírtelevíziót.

20:22 Klaus! Klaus! Scapă-ne de Mickey Mouse! azaz Klaus, ments meg Mickey Mouse-tól.

20:15 A menet a Bukarest (Móricz Zsigmond) utcában halad, a végcél a Béke tér.

20:07 Kaviccsal töltött műanyag palackokkal verik a ritmust. Valaki hozott egy liter olajat és egy kiló lisztet, utalásképpen a kampányban a szavazópolgároknak osztogatott ajándékokra. Le a hazug Pontával! – zúgja a tömeg.

20:04 A tömeg ugrál és tülköl, hívják a tömbházak ablakaiból nézelődő embereket tüntetni. Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!, azaz: Ceauşescu nem halt meg, Ponta személyében visszatért! – skandálják.

20:00 Tudósítónk szerint a menetoszlop legalább egy kilométer hosszú.

 

 

19:58 A tömeg elérte a Mărăşti-negyedi körforgalmat. Ne csak az erkélyről nézzétek, éhen fogtok halni! – biztatják a nézelődőket a részvételre. Mind diaszpóra vagyunk! – kiabálják.

19:51 A tömeg a megyei tanács épületénél van: Ne féljetek, Ponta megbukik!

19:41 A tüntetők skandálásokkal hívják az utcára az embereket, zúg, hogy Ponta, te csak a DNA-nak kellesz! Le Pontával! Börtönbe a PSD-vel! Nem akarunk rabszolganemzet lenni!

19:40 Sokan nézik a tüntetést a járdáról, néhányan az ablakokból és erkélyekről.

Hirdetés

19:38 A tömeg olyan hosszú, hogy egyszerre legalább tíz skandálás megy anélkül, hogy egyik zavarná a másikat.

Tüntetés KOlozsváron

19:15 A tüntetők elindultak a Mărăşti lakónegyed felé, körülbelül nyolcezren lehetnek. Az autósok is csatlakoznak a hangulathoz, és a skandálások ritmusára tülkölnek.

19:05 A tömeg elénekelte a román himnuszt, többször is skandálják, hogy Ki a PSD-vel az országból! és hogy Le a hazug Pontával!

19:00 A Főtéren az zúg, hogy Egységesen megmentjük Romániát!, majd általános ugrálás következik annak ritmusára, hogy Aki nem ugrál, nem akar változást!

18:57 Miközben a szónok ismerteti a pontokat, a tömeg minden követelés után kiáltja, hogy Aprobat!, azaz Elfogadva! Az újraerdősítésre vonatkozó javaslatot a tömeg üdvrivalgással fogadja.

18:56 A tüntetők Kolozsvári pontokat hirdetnek meg: állampolgári jogokat, szabad gyülekezést, elektronikus szavazást a diaszpórának, a politikai osztály megújítását, kisebb parlamentet. További követelések: az igazságszolgáltatás leválasztása a politikáról, az amnesztiatörvény elutasítása, a nép ügyvédjének közvetlen megválasztása, az egészségügy és az oktatás rendes finanszírozása, az orvosok elvándorlásának megállítása tisztességes fizetéssel, a pedagógusok megbecsülése. Kérik továbbá, hogy a környezetvédelmi gondokat kezeljék nemzetbiztonsági problémaként, tiltsák be a cianidos bányászatot és a hidraulikus repesztést.

Szerepel a követelések között az is, hogy azonnal szüntessenek be minden uszítást, faji, nemi, nemzeti vagy korosztályi alapon, illetve politikai nézetek miatt.

18:51 A tüntetők zöme fiatal, van, aki egészen kis gyerekkel érkezett, de néhány idős ember is van a tömegben.

18:50 Közben megjelentek a mikiegeres zászlók és lufik, leng egy hatalmas verespatakos zászló is.

Tüntetés KOlozsváron

18:49 Goţiu felsorolja a Ponta-kormány azon törvényhozási kezdeményezéseit, amelyekkel a kabinet ellentmondott korábbi ígéreteinek.

18:45 Most Mihai Goţiu újságíró vette át a mikrofont, beszámol a külföldön élő román választópolgárok átveréséről és erre adott reakcióiról, illetve arról a vágyukról, hogy ők is meg szeretnék változtatni Romániát. Vannak konkrét felvételek, állítja, amelyek bizonyítják, hogy két héttel ezelőtt szándékosan akadályozták adminisztratív eszközökkel a diaszpóra szavazását.

18:40 Közben megtelt a tér, legalább négyezer ember áll a Főtéren, azon a kétharmadnyi területén, amelyet nem foglal le a korcsolyapálya alapja. Amit pár napja már elkezdtek építeni, és úgy tűnik, ez lesz minden idők főtéri korcsolyapályája.

***

Tüntetés KOlozsváron

Cornel Vîlcu egyetemi tanár, a tüntetés egyik szervezője.

Csípős feliratú transzparensek és mintegy kétezer tüntető gyűlt össze ma hatra Kolozsvár főterén tüntetni Victor Ponta kormánya ellen és a szavazati jog szabad gyakorlásáért.

Hangosítás is van, elsőként a mai tüntetést szervező Cornel Vîlcu szólal fel: megremeg a térde, mondja, annyian gyűltünk össze. Kikéri magának és magunknak, hogy lefizették volna azért, hogy most tüntessen, ahogy megvádolták most és tavaly és 2012-es verespatakos tüntetések során is.

Megemlíti, hogy ma minden egyetemi tanár 700 lejt kapott a személyes bankszámlájára, ami egy többéves jog, amit a törvény biztosít nekik könyvvásárlásra. De eddig egyetlen évben sem kapták meg, csak idén, az elnökválasztás második fordulója előtt két nappal.

Tüntetés KOlozsváron

Óriási taps fogadja a bejelentést, hogy egyes tanárok már reklamáltak az egyetemek vezetésénél, és bukaresti egyetemi tanárok nyílt levélben tiltakoztak ez ellen a választási fogás ellen, és megfogadták, nem költik el a pénzt. Vilcu maga azt mondja, elkölti majd a büntetések kifizetésére, ha ismét megbírságolják.

Megemlíti, hogy

Ceauşescu is annak idején szabadságra küldte a diákokat,

mint most Ponta, és fizetésemeléssel akarta megúszni a népharagot az utolsó pillanatban, ami végül nem jött össze. Az egyetemi tanár mindenkit szavazásra buzdít és arra, hogy ne gyűlölje a másik fél szavazóit.

Zúg a taps, a Jos Ponta! és a stadionokban megszokott tülkök.

Tüntetés KOlozsváron

Gyülekezik a bringás különítmény.

Tüntetés KOlozsváron

Az egyetemi tanár hangsúlyozza, nem ér véget a világ vasárnap, akármi is legyen a második forduló eredménye. Ha olyan intézkedéseket hoz a hatalomra került fél, amelyik nem tetszik a polgároknak, tessék szépen kijönni az utcára. Megskandáltatja a tömeget azzal, hogy a nép, amelyiket nem hallgatják meg, a harmadik jelölt.

Megkért mindenkit, hogy ne skandáljon olyan szlogeneket, amelyek megbélyegzik a nyugdíjasokat vagy más régiók lakóit, mert ez a megosztás a politikai vezetők egyik célja, amelynek nem szabad bedőlnünk. 

Tüntetés KOlozsváron 

Tüntetés KOlozsváron 

 Tüntetés KOlozsváron

 

Tüntetés KOlozsváron

Fotók: Szabó Tünde 

Hirdetés