Olcsóbb a patakmedernél a hivatalos „szemetelés”

Gyergyószentmiklós önkormányzata zéró toleranciával viszonyul a szemetelőkhöz: akire rábizonyítható, hogy közterületre vitte hulladékát pénzbírsággal sújtják.
Hirdetés

Gyergyószentmiklós önkormányzata zéró toleranciával viszonyul a szemetelőkhöz: akire rábizonyítható, hogy közterületre vitte háztartási vagy egyéb hulladékát több ezer lejes pénzbírsággal sújtják. Tegnap reggeltől újabb, Csengettyű utcai lakos számíthat ilyen kiadásra felelőtlensége következményeként. „Lakossági bejelentés alapján szállt ki a helyi rendőrség a Csiszér utcába. A patakmeder mentén és a patakban háztartási hulladékot, műanyag palackokat, fehérneműt, ruhákat találtak. A hulladék alapján pontosan beazonosítható volt az elkövető személye” – áll a városháza közleményében.

Mivel a család nem tartózkodott otthon, felszólítást hagytak, miszerint két nap áll a rendelkezésére az illetőnek, hogy személyesen megjelenjen a helyi rendőrségen. A szabálysértő legkevesebb 3000 lejes pénzbírságnak néz elébe, amennyiben nem ismételt tettenérésről van szó. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, nem jelenik meg a rendőrség székelyén, még nagyobb bírsággal kell majd számolnia – tájékoztatják az érintettet a rendfenntartók, közölve azt is, hogy a bírság kifizetése mellett szintén az ő feladata a kihordott szemét összegyűjtése, megfelelő helyre szállítása.

Az önkormányzat úgy látja, bizonyos lakók nem mérik fel, miért mennyit fizetnek. Ahelyett, hogy szerződést kötnének a hulladékszállításra, mezőre viszik a szemetet, és aztán sok ezer lejes büntetéssel találják szembe magukat.

A törvénytelen szemétlerakókra kiróható pénzbírság magánszemélyek számára 3000-6000, jogi személyek esetén 25 000-50 000 lej között változik.
 

Hirdetés