Kolozsvár elkergetné Pontát

Le a kormánnyal, le a plagizátorral, le Pontával – ezzel és ötezer emberrel telt meg ma este Kolozsvár központja. És a royalisták lampionjaival.
Hirdetés

Bő ötezer ember járkált körbe szombaton Kolozsvár központjában bő két órán át, mert ennyire nem bírják már Victor Pontát. Se kormányfőként, államfőként meg aztán végképp nem szeretnék viszontlátni a jövő vasárnapi elnökválasztás után.

Nagyjából egyenlő arányban skandáltak rigmusokat Ponta ellen és a szavazás megkönnyítése érdekében. Részvételre buzdítottak az elnökválasztás második fordulójában, és szolidaritásukat fejezték ki a külföldön élő román választópolgárokkal, akiknek voksolását adminisztratív eszközökkel nehezítette meg, vagy épp tette lehetetlenné a Ponta-kormány.
 
A tüntetők fél hatkor kezdtek gyülekezni, hatkor már gyakorlatilag tele volt a Főtér, és negyed hétkor indult meg a tömeg a városházán és a Facebookon bejelentett útvonalon. A mintegy ötezer ember teljesen megtöltötte a Deák Ferenc / Eroilor utca sétálórészét, csendőrkíséret vigyázott arra, nehogy lelépjünk az úttestre, és véletlenül megzavarjuk az autós forgalmat. 
 
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Ha azt akarod, hogy legyen valaki belőled, menj el szavazni, mi a faxom!
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Éljen Victor Ponta! Ha nem megyünk el szavazni, mehetünk majd felvonulni.
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Ponta az ország Miki egere. 
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Klaus, Klaus, ne adj oda minket Miki egérnek
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Főként fiatalok, egyetemisták jöttek el, U-drukkerek is csatlakoztak, és lehetett látni jópár középkorú és idős embert is a menetben. (Amit a szervezők több mint tízezer, a csendőrök több mint nyolcezer fősre becsültek.) Néhány fiatal szülő a kisgyerekét is elhozta.
 
És (meglepően?) sok magyar szót hallottunk, amikor épp nem skandáltunk. A standard és gyakori Le Pontával! és Mondjon le! mellett gyakran felhangzott, hogy Ki a PSD-vel az országból, és az ébredező regionális öntudat is megszólalt párezer torokból: Ponta, ne feledd, Erdély nem akar téged!, Ponta, ne feledd, Kolozsvár nem akar téged!, Amíg Erdély dolgozik, Ponta plagizál!
 
Az útvonalat a rendőrség a tüntetés előtt 1-2 nappal jelentősen lerövidítette: nem engedte, hogy az ortodox katedrális előtt vonuljunk le a prefektúra épületéhez, hanem a szűk Bethlen / Baba Novac utcára terelte a tömeget, amelynek kijáratánál a Kossuth Lajos / 21 Decembrie 1989 utcán megerősített csendőrkordon akadályozta meg, hogy a prefektúra elé forduljunk, esetleg több sávot is lefoglaljunk annál, amiben a szervezők előre megegyeztek a hatóságokkal.
 
A Kossuth Lajos utca közepe táján két fiatalember ment szembe a tömeg elejével és hangulatával, mobillal fotózták a tüntetőket, és közben fennen hangoztatták, hogy a PSD tagjai. Provokálási szándékukat gyorsan lelohasztotta két, Negociator (Tárgyaló) feliratú mellényt viselő rendőr.
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Legyetek a második forduló hősei, Románia veletek van! A diaszpóra mellett.
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Le a hazug kormánnyal! Ponta, ne feledd, az ország nem a tiéd, hogy azt csinálj belőle amit akarsz, hanem a románoké és nem a báróké.
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Szerelmem, Teleorman (Dragnea miniszterelnök-helyettes választókerülete, ahol szavazás napján a halottak is feltámadnak). Elektronikus szavazást akarunk!
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Civilizáltan tiltakozom, de nagyon fel vagyok húzva ám!
 
Több perces álldogálásokkal fűszereztük a lassú sétát tömött sorokban vissza a Főtérre, mert a rendőrség nem engedélyezte a városháza elé vonulást, majd ismét rátértünk a Deák Ferenc utcára. A menet eleje megállt az utca közepén, folyt a Pontát elküldő skandálás és ugrálás, a tömeg nagyon lassan oszladozott. 
 
Végül a szervezők a felvezető bannerrel visszatértek az utca elejére a haranglábhoz, bő negyedórás ugrálós-skandálós-tapsolós dzsembori után megköszönték mindenkinek a részvételt, és bemondták, hogy mindegyik hírtévé élőben tudósított rólunk. A tüntetők rákérdeztek, hogy az Antena 3 is közvetített-e, a nemleges válasz fütyülést és pfújolást váltott ki.
 
Mivel még mindig nem volt hideg, és a tüntetők épp hogy lendületbe jöttek, a tömegnek mintegy a fele átvonult a Főtérre nyolc óra tájban. Az afterpartyt a Kolozsvári Monarchisták Klubja szervezte, vagyis ünnepelte Mihály királyt Mihály-nap alkalmából. 
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
 
Ponta-ellenes tüntetés Kolozsváron
 
Hirtelen és meglepetésszerűen tömegbázist kapott a helyi royalista mozgalom, aminek az lett az eredménye, hogy csak egy töredékük figyelt az élőben játszott királyi himnuszra és a hangszóróból szóló utasításokra, és úgy gyújtogatták és eresztették szélnek a piros, sárga, kék színű, helyenként szív alakú lampionokat, ahogy a kedvük tartotta.
 
Mire a klub műsora elérte a csúcspontot, és felszólították az ünneplőben ünneplőket, hogy gyújtsák meg a szeretet lángját, már alig maradt néhány kósza lampion a téren.
 

Hirdetés