Rászálltak a BEC-re a külföldi szavazók

A választási iroda több mint 200 bejelentést kapott határon túli szabálytalanságokról. Van aki szerint a hatóság szabotálta az első fordulót.
Hirdetés

Több mint 200 bejelentéssel árasztották el a külföldön élő és szavazó román állampolgárok a Központi Választási Irodát – írja a Mediafax. Többen kérik szavazókör létesítését az elnökválasztás második fordulójára a világ különböző pontjain: a kanadai Új Skóciában, a liverpooli konzulátuson, Mantovában, Connecticut államban vagy a franciaországi Nantes-ban és Spaldingban. Meglévő szavazókörök gyarapítását kérték Dublinban és Brémában.

Rengetegen panaszolták be

a szavazás lefolytatásának módját a New York-i konzulátuson, Stuttgartban és Bécsben, de sokan elégedetlenkedtek a londoni, müncheni, birminghami és torinói szavazás miatt is, és jobb szervezést kértek a második fordulóra. Felrótták azt is, hogy a hatóság nem engedélyezte a külföldi szavazókörök nyitvatartásának meghosszabbítását, amikor már kora délután látszott, hogy többszáz ember áll sorban, és nem fog sorra kerülni este kilencig.
 
A BEC azt már eldöntötte, hogy a külföldi szavazók letölthetik az internetről, és otthon is kitölthetik a nyilatkozatot, miszerint nem szavaztak máshol.
A voksolás ugyanis azért húzódott el a külföldi városokban, mert több szavazó szerint is úgy folyt, hogy egyenként engedték be a szavazásra kijelölt helyiségbe őket, ahol egyszerre csak egy ember tölthette ki a nyilatkozatot, majd szavazhatott.
 
A Funky Citizens blog szerzői azt kérik, belföldön is lehessen úgy szavazni, hogy a választópolgárok a szavazókörön kívül töltik ki a nyilatkozatot. Több fülkét és pecsétet kérnek a szavazókörökbe, mivel a külföldön élő választópolgárok száma jócskán megnőtt. 2009-ben a második fordulóban 147 754-en szavaztak külföldi szavazókörökben, idén már az első fordulóban 161 262-en. Azt is kérik, hogy a szavazásra várakozók már a sorban kitölthessék nevükkel és adataikkal a választói listákat, amelyeket aztán az urnabiztosok előtt hitelesítenek aláírásukkal közvetlenül a voksolás előtt.
 
A blog szerzői hozzáteszik, hogy a voksolás rossz megszervezése egyértelműen megakadályozta a külföldön élő szavazók egy részének, hogy gyakorolhassák választójogukat.
 
A Nagy-Britanniában élő Roxana Wring pedig egyenesen azt írta a romaniacurata.ro honlapján, hogy a londoni román nagykövetségen gyakorlatilag

elszabotálták a kint élők voksolását.

Ő urnabiztos volt a nagykövetségen 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben is. 2000-ben mintegy ezren szavaztak a követségen, 2004-ben a második fordulóban már háromezren. Mivel akkor azt már nem győzték, a BEC engedélyével megkérték a megfigyelőket is, hogy segítsenek be az urnabiztosi munkába, és mindenki szavazhatott, aki este kilenckor még a sorban várakozott.
 
Abból következtet most szándékos szabotázsra, hogy míg 2004-ben a nagykövetségen öt pecséttel lehetett szavazni öt fülkében, addig tíz év múlva, amikor nagyon is lehetett tudni, hogy megugrott a Londonban és környékén élő román választópolgárok száma, mindössze három pecsét és fülke állt rendelkezésre. Ami most ott zajlott, az szerinte egyszerre volt hozzánemértés, rosszhiszeműség, aljasság, Dragnea-féle olcsó húzás és alapvető állampolgári jogok megsértése.
 
A külföldi voksolók akadályozását mindenki annak tudja be, hogy többségük nem szimpatizál a választást szervező kormánnyal és a PSD államfőjelöltjével, Victor Pontával. A külföldi szavazatok 46,1 százalékát kapta az első fordulóban Klaus Johannis, míg Victor Ponta mindössze a 16 százalékát.
 
A külföldi szavazás módja annyira felháborította az itthoni választópolgárokat, hogy tüntetéseket szerveznek november 8-ra, illetve 14-15-én Bukarestben és a nagy egyetemi városokban. A szombati kolozsvári tüntetésre már szinte nyolcezren jelentkeztek be Facebookon.

Hirdetés