A csúcsértelmiségiek nem lájkolják Pontát

Felhívást tettek közzé, amelyben a „veszélyes imposztor” elleni szavazásra buzdítják a románokat.
Hirdetés

Nem Mircea Cărtărescu a román értelmiségi elit egyetlen tagja, aki határozottan állást foglal az elnökválasztás második fordulójának ügyében: 71 író, művész, tudós, közéleti személyiség elég egyértelmű hűségnyilatkozatot fogalmazott meg Klaus Johannis mellett. Nem mondják ki, hogy rá kell szavazni, de mivel a felhívás bevallott célja az, hogy az urnákhoz vigyék az eddig passzív állampolgárokat is, és az általuk ellenzett elnökjelölt profilképe ráillik Victor Pontára, nem kétséges, kit támogatnak a nyilatkozat aláírói.

„Ne áltassátok magatokat, hogy ha otthon maradtok, nem fogtok szavazni. A távol maradásotokkal egy veszélyes imposztorra szavaztok” – írják a felhívásban, és kijelentik: tévedés azt gondolni, hogy ‘minden politikus egyforma’. „Nem mindenki használta az ország költségvetését saját kampánycéljaira. (…) Nem mindenki, akinek hatalom és az állami intézmények feletti ellenőrzés van a kezében, vonta meg román állampolgároktól – ott, ahol gyakorolhatták volna – a szavazati jogot. Nem mindenki használta a hazugságot legfőbb választási eszközként. (…) Nem mindenki űzött csúfot az ellenjelöltjéből, mert annak nincsenek gyerekei” – sorolják a szociáldemokrata jelölt bűnlajstromát az aláírók.

A felhívást – Cărtărescu mellett – a román értelmiségi elit olyan személyiségei írták alá, mint Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Magda Cârneci, Dan Perjovschi, Tudor Chirilă, Brândușa Armanca, Ana Blandiana, Ioan Stanomir vagy Smaranda Enache.
 
A felhívás teljes szövege az alábbi linken olvasható.
 
A képen Gabriel Liiceanu látható egy Andrei Pleșu melletti szimpátiatüntetésen. Fotó: hotnews.ro/revista22.ro

Hirdetés