Az ortodoxok javára diszkriminált a kormány

Egy csatát már megnyertek a háromszékiek az ortodoxoknak ajándékozott Fenyő szálló ügyében. A háború azonban a bíróságon és a képviselőházban fog eldőlni.
Hirdetés

Diszkriminatívnak nyilvánította a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a bukaresti kabinet a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökségnek juttatta a Kovászna városban álló Fenyő (Bradul) szállót.

A CNCD döntése értelmében a kormány vallási alapon diszkriminált.

A sürgősségi kormányrendelet ugyanis hátrányos helyzetbe hozta a többi felekezetet az ortodox egyházzal szemben, ez pedig ellentmond a vallási törvénynek és az alkotmánynak.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Maszolnak elmondta: a testület csupán egy álláspontot fogalmazott meg, amely jogi szempontból nem kötelező érvényű. „Egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében mi nem semmisíthetünk meg törvényt vagy kormányrendeletet, viszont véleményt mondhatunk, és ezzel a parlamentnek is számolnia kell” – nyilatkozta a portálnak Asztalos Csaba.

A hatóság háromszéki panaszok alapján járt el az ügyben.

A panaszosok egyike, Gazda Zoltán az MTI-nek elmondta, az ügyben pert is indítottak a kormány ellen. Kovásznai és sepsiszentgyörgyi személyek, valamint a hátrányosan megkülönböztetett magyar egyházak a kormányrendelet hatálytalanítását kérték, valamint azt, hogy juttassák az épületet Kovászna önkormányzatának.

A panaszosok azt tartották felháborítónak, hogy miközben a történelmi magyar egyházak a kommunista hatalom által államosított ingatlanaikat sem kapták maradéktalanul vissza,

a kormány székelyföldi szállodaadománnyal ajándékozza meg az ortodox egyházat.

Hirdetés

A bukaresti kormány egyébként „a román nép nemzeti identitásának a megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának” erkölcsi parancsára hivatkozott a kormányrendeletben.

A tavaly karácsonykor kihirdetett sürgősségi kormányrendelet azonnal hatályba lépett. Az ortodox egyház azóta felújította a 89 szobás szállodát, amely fölött korábban az Állami Protokollalap rendelkezett. A jogszabály azóta a parlament elé került. A szenátus februárban elfogadta a rendeletet, a képviselőházban azonban még nem szavaztak róla. 

Hirdetés