Így derítheti ki, pecsételt-e valaki ön helyett

Nem volt szavazni az első fordulóban, de attól tart, hogy valaki ön helyett is pecsételt? Így derítheti ki az igazságot!
Hirdetés

A közérdekű információkhoz való hozzájutást 2001-ben szabályozta a törvénykezés. Ennek értelmében az Állandó Választási Hatóság köteles arra, hogy minden írásos kérelemre 30 napon belül ellenőrizze, történt-e visszaélés a kérelmező nevével, adataival. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy ellenőrzik, hogy a választási listán megjelenik-e az illető személyi száma (CNP) mellett a – nyilvánvalóan – hamis aláírás, mely igazolja a szavazás tényét.

Amennyiben megjelenik, a kérelmező egy újabb kérvényt kell írjon, hogy bocsássák a rendelkezésére a hamisítást igazoló lap másolatát, majd ezzel panaszt tehet az Állandó Választási Hatóságnál, hogy az intézmény vizsgálja ki az ügyet, és indítson büntető eljárást az elkövetők felderítésére. A kérvénytípusok megtalálhatóak a Romániai Emberi Jogokat Védő Egyesület (APADOR-CH) honlapján. Ezek e-mailben is elküldhetőek az illetékes hatósághoz.

A legegyszerűbben egyébként úgy kerülheti el, hogy visszaéljenek az adataival, hogy elmegy szavazni.

Fotó: Libertatea.ro 

Hirdetés