Nagyon pesszimista Brüsszel Románia kapcsán

Annyira rosszak a kilátások, hogy ha nem jönnek új adók, óriási lehet a deficit, s költségvetési célkitűzés sem tartható.
Hirdetés

Jelentősen lefelé rontotta a román bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó prognózisát az Európai Bizottság, miután a második negyedévben lelassult a növekedés. Kedden közzétett jelentésük szerint idén a román gazdaság mindössze 2 százalékkal fog bővülni a júniusban becsült 2,8 százalék helyett. A brüsszeli testület egyébként eddig a legpesszimistább a román gazdaságot illetően, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentésében 2,4 százalékos bővülést jelzett előre, miközben a Világbank 2,7 százalékos növekedést vár. A prognózis lefelé rontotta a jövő évi növekedési adatokat is, a korábbi 2,6 százalékos bővülés helyett most már csak 2,4 százalékos bővülést helyeznek kilátásba.

További rossz hírek is vannak a jelentésben. „2015-ben a román költségvetés hiánya eléri majd a GDP 2,8 százalékát, amennyiben abból az alapállásból indulunk ki, hogy a kormány nem változtat fiskális politikáján. A dokumentum elkészültéig semmiféle terv nem érkezett a 2015-ös évi költségvetésre vonatkozóan. A prognózis szem előtt tartotta a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését, ami miatt a GDP 0,8 százalékának megfelelő összeggel csökkennek majd 2015-ben a büdzsé bevételei” – mutat rá a dokumentum.

Ezzel szemben a kormány a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel folytatott tárgyalások során 1,4 százalékos deficitet vállalt, a mostani becslésnek éppen a felét, ami pedig azt jelenti, hogy közel 10 milliárd lejjel nagyobb lehet a korábban előre jelzettnél a hiány.
 

Hirdetés