Az erdélyi jelöltek taroltak a Főtér házi szavazásán

Bezártuk a boltot, eddig lehetett véleményt nyilvánítani portálunk szavazógépén. Nem fogják elhinni, mi lett az eredmény.
Hirdetés

Ha Önökön múlna, kedves olvasóink, a romániai elnökválasztás második, döntő fordulójában két magyar nemzetiségű jelölt mérkőzne meg egymással. A második fordulót muszáj lenne megtartani, mert egyikük sem szerzett abszolút többséget.

♦ A virtuális dobogó legfelső fokára Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje került, a szavazatok 42.53 százalékával (299 voks).

♦ Ha a Főtér olvasóinak opciói a valóságban is érvényesülnének, őt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltje szorongatná meg, ezúttal 28.45 százalékot kapott (kereken 200 szavazat).
 
♦ A dobogó harmadik fokán pedig Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltje áll, 15.36 százalékkal (108 szavazat).
 
Román etnikumú jelölt az elnöki széknek még csak a közelébe se került – úgy látszik, érik a helyzet egy romániai Obamára.
 
Mondanánk, hogy a soron következő jelölt Monica Macovei (3.27 % – 23 szavazat), de az a helyzet, hogy a három dobogós után rögtön a Nem szavazok opció következik: 33 választópolgár a lábával szavaz, 15-en pedig elmennek, de érvénytelenül szavaznak majd.
 
A „futottak még” kategóriában ott van Călin Popescu Tăriceanu (9), Elena Udrea (6) és William Brânză (3).
 
Úgy látszik, szavazóink még a román soviniszták közül is az erdélyieket részesítik inkább előnyben: Corneliu Vadim Tudor egyetlen szavazatot sem kapott, Gheorghe Funar viszont 4 embert késztetett arra, hogy rá adja virtuális voksát – őket szeretettel várjuk a szerkesztőségben némi puhatolózó beszélgetésre.
 
Egy-egy szavazatot kapott Mirel Mircea Amariței, Constantin Rotaru éééés… Victor Ponta. Ez utóbbi eredményt inkább nem kommentáljuk, csak kajánul mosolygunk a bajszunk alatt.
 
Dan Diaconescu és Teodor Meleșcanu nulla, azaz 0 voksot tudhat magáénak.
 
Köszönjük a részvételt, számunkra is tanulságos volt, hétfőtől pedig újraindítjuk a szavazógépet – most már csak azzal a két jelölttel, aki valóban bejut majd a második fordulóba.
 
Addig is tartsanak velünk vasárnap, percről percre közvetítjük az elnökválasztási eseményeket.

És íme az eredmények táblázatszerűen:

 
 

Hirdetés