Pert nyertek a Bánffy-örökösök a kolozsvári városháza ellen

A kolozsvári polgármesteri hivatalnak több mint 95 ezer lej kártérítést kell fizetnie a főtéri Jósika-palota használatáért.
Hirdetés

A Bánffy-örökösök 1999-ben igényelték vissza a Kolozsvár Főterén álló Jósika-palotát, idén pedig visszaszerezték az ingatlant, amelynek értékét ötmillió euróra becsülik.

Az örökösök 2012-ben kártérítési pert indítottak a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal ellen, miután a városháza 2010-től szociális lakásokat működtetett a 16. században épült palota tíz lakrészében.

Az öt Bánffy-leszármazott szerint a városháza két év alatt tízezer lejjel károsította meg őket, mivel a visszaszolgáltatási folyamat idején használt szociális lakásokat nem tudták bérleményként hasznosítani. Később kártérítési igényüket 95.200 lejre módosították, a bíróság pedig jogerősen jóváhagyta kérésüket.

A városháza sajtóosztálya szerint a városi tanács csütörtökön szavaz arról a határozattervezetről, amelynek értelmében az önkormányzat 95.200 lejt, fizet a Bánffy-örökösöknek, és megtéríti a 11.565 lejes perköltséget is.

Hirdetés