Nagy menetelés helyett tanácsi határozatok

Nem szervez újabb „nagy menetelést” az SZNT, ehelyett az autonómiával kapcsolatos önkormányzati határozatok elfogadását szorgalmazzák.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem szervez újabb, a tavaly október 27-ihez hasonló Székelyek Nagy Menetelését, mivel most a székelyföldi önkormányzatok „nagy menetelése” zajlik azáltal, hogy sorra fogadják el az autonómiahatározatokat.

„A nagy menetelést nem rendezzük meg újra,

hisz elérte célját, viszont az autonómiaküzdelem minden eszközét továbbra is nagy erővel fogjuk bedobni” – nyilatkozta Izsák Balázs SZNT-elnök a Székelyhon hírportálnak. Mint mondta, jelenleg az önkormányzatok nagy menetelése zajlik, a cél pedig az, hogy az Európai Tanács kongresszusán felhívják a figyelmet és tematizálják a székelység autonómiatörekvéseit.

„Szeretnénk, ha a kongresszus lisszaboni üléséig

legalább száz tanácsi határozattal

rendelkeznénk, amelyben a helyi önkormányzatok kinyilvánítják önrendelkezési jogukat. Az önkormányzatok e széleskörű mozgalma az autonómia mellett valószínűleg a Székelyek Nagy Menetelése nélkül nem indult volna el, vagy legalábbis nem tartana jelenlegi stádiumánál” – emelte ki Izsák.

Az SZNT felhívására ez idáig negyven székelyföldi önkormányzat válaszolt – tanácsi határozatban nyilvánítva ki Székelyföld önrendelkezési igényét –, ezek zömét a kormányzat megyei képviselői megtámadták.

„Minta-válasziratot készítettünk a hozzánk forduló önkormányzatoknak. Ebben a helyi és regionális autonómia helyi önkormányzati chartájának rendelkezéseire hivatkozva – amelyet Románia is ratifikált – azt tanácsoltuk, hogy a helyi vezetők és önkormányzatok igenis

védjék meg ezt a fellépésüket,

Hirdetés

hiszen a prefektusok és a kormány köteles lett volna konzultálni minden önkormányzattal a közigazgatási átszervezés előkészítő szakaszában vagy azt megelőzően” – magyarázta Izsák.

A Románia által is törvénybe iktatott charta egyébként azt mondja ki, hogy a kormányzat már a döntés előkészítés szakaszában köteles tájékoztatni a helyi hatóságokat minden olyan kérdésben, amely őket érinti. „Az SZNT azt az álláspontot képviseli, hogy az önkormányzatok ezen lépése teljesen jogszerű. Ne hagyják magukat, a jog eszközeivel kell küzdenünk!” – tanácsolta az elnök.

(fotó: MTI)

Hirdetés