Tizennégyen Romániáért 3. Călin Popescu Tăriceanu

Románia elnökjelöltjeit bemutató profiler sorozatunk harmadik része. A főszerepben: Călin Popescu Tăriceanu. A liberális. A nemzeti. A görög.
Hirdetés

Barátaim! Én liberális vagyok. És egy liberális nem hazudik!

Nevem Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu. Bíborban születtem. Anyám görög volt, apám félig román, félig szintén görög, vagy tán egészen az. (Azért hálát adok az Úrnak, hogy nem volt félautonóm féligszékely.) Példaképeim: Hermész (a kereskedők, szónokok és tolvajok védnöke, ugye), Leonidász (kedvenc filmem a 300), Periklész (ezt a filmet nem láttam), továbbá a Callimachi, a Ghica, a Caradja valamint a Cantacuzino család. Utóbbiak fanarióta famíliák voltak Romániában (mondom, egy liberális nem hazudik, pláne, ha nemzeti), számos kiváló uralkodót adtak a nemzetnek (és megint nem hazudik!). Én is a fanarióta Bukarest szülöttje vagyok, kiterjedt cégcsaládom van, és uralkodót, illetve, na, elnököt akarok adni ennek az országnak. Saját liberális magomat.

 

 

Mérnök vagyok, de genere. Hidrológus. De nem ebből élek. Ezért 15 millió dollár az összvagyonom. Gazdag vagyok és sikeres, nem hazudok, na. Ez a legfőbb garancia: én nem fogok lopni, mint a többi mioritikus államhős. Én venni fogok, és adni. Először venni, de aztán rögvest adok is belőle. Ez a kereskedelem lényege. Elnökként azonnal bevezetem az abszolút szabad kereskedelmet. Mindenki azt vesz, azt ad, attól és annak, annyiért, amit, akinek, akitől és amennyiért neki tetszik Értitek, ugye? Ja, és adót is csak egyet kell majd fizetni. Nekem. Ilyen egyszerű a liberalizmus. Meg a kereskedelem.

Életem minden perce liberalizmusom bizonyítéka. Hatvankét földön töltött évem alatt négyszer házasodtam. És ez nem bűn. (Ha jobban belegondolok, a többnejűség sem.) Ez szabad választás. Csak hát az európai liberalizmus még gyerekcipőben jár. De nem baj, ezért vagyok itt. Hogy megreformáljam, amit meg kell. Ha elnök leszek, bevezetem a nyílt és vad és meleg és halmozott házasság intézményét. Továbbá minden román állampolgárnak alanyi joga lesz a kecskéivel frigyre lépni, legalább négyszer. Csak válasszatok meg. Szabadon!

Hirdetés

Még továbbá. Tekintettel arra, hogy értek valamit az autókereskedelemhez is, a roncsautó program mintájára beindítom a roncsromán pogromot. Hopp, programot. Minden használt románért egy vadonatújat fogok adni. Igaz, kis görög beütéssel.

Barátaim! Én szeretem a kisebbségeket. Ismétlem, egy liberális nem… na. 2007-ben egy kisebbségi kormány miniszterelnöke voltam! Mi szólhat ennél ékesebben az végek mellett? Igen, szeretlek benneteket, kisebbségeim. De a bölcsességre ne hányjunk fittyet. Egy kisebbség maradjon kicsi. Ha megnő, már nem kisebbség többé. És a bors is akkor erős, ha kicsi. Elnökként azonnal odaadom kies hazánk kisebbségeinek a borstermesztés kizárólagos jogát. Nemzeti borsboltokban árulhatják majd a kisebbségi erőt.

És végül, egy személyes vallomás. Kedvenc csokornyakkendőmet Ion Rațiu mestertől, a román nemzeti liberalizmus megtévedt atyjától kaptam, a halálos ágyán. És nem divatozásból viselem. A csokornyakkendő olyan, mint egy pillangó. És tudjuk: ha valahol egy pillangó meglebbenti a szárnyát, az egész világ megváltozik. Barátaim! Én 22 millió pillangó elnöke akarok lenni. Együtt, közös erővel megváltoztatjuk a világegyetemet.

Szavazzatok rám, és mi leszünk a Birodalom. Visszavágunk!

Hirdetés