Nyilatkozgatnak, mint a virág

A román sajtó se megy a szomszédba a marhaságokért.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László euroképviselő azt mondja, az RMDSZ által bemutatott autonómiatervezet csak kampánycélokat szolgál, tekintettel arra, hogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor indul az elnökválasztáson.

„Ez nagyon gyenge, románból fordított, a választók igényére szabott tervezet. Azért volt szükségük erre az iratra, az autonómiára, hogy a választásra való tekintettel népszerűsítsék magukat. Nem tehettek mást, mert állandó versenyben vannak a magyar polgári oldallal, a magyar polgári politikával – és rálicitálnak, a mi politikánkra licitálnak rá”, mondta Tőkés.

Az RMDSZ két hete mutatta be vitatott autonómiatervezetét, ugyanazon a napon, amikor a skótoknak arról kellett szavazniuk, hogy egyetértenek-e a Nagy-Britanniától való elszakadással vagy sem.

Az RMDSZ Székelyföld autonómiájára vonatkozó tervezete szerint a Hargita, Kovászna és Maros megyékből álló régió „jogi személyiséggel rendelkező autonóm régió lenne az egységes és oszthatatlan Románián belül, a helyi autonómia alkotmány és a jelen statútum által szavatolt elvei alapján”.

Az autonómiatervezetről meghatározott ideig közvita zajlik majd a Szövetség honlapján, és csak azt követően kerül be a törvényhozási folyamatba.

Udrea: „Felzaklathatja a lakosságot”

A politikusok, függetlenül attól, hogy hatalmon vannak vagy ellenzékben, egyhangúlag kijelentették: nem támogatják Székelyföld autonómiatervezetét. Az Adevărul Live-ba meghívott Victor Ponta kormányfő egyértelműen kijelentette, hogy nem ért egyet Székelyföld autonómiájával.

Hirdetés

„A kezdeményezők jól tudják, hogy a PSD, de más pártok is, láttam Johannis úr álláspontját, azt hiszem, ez egy kampányidőszak és mindenkinek jól meg kell értenie Skócia leckéjét (a fogalmazás az eredeti szövegnek megfelelő – a szerk.) Néha lazán kezeljük a dolgokat. Azt hiszem, európai szinten nem emésztették meg a Koszovóval kapcsolatos tapasztalatot. Megjelent a Krím-ügy, Donyeckben új Transznisztriánk van, tehát azt hiszem, hogy a román állam, egy modern állam kötelessége együtt dolgozni ezen kisebbségek képviselőivel a nagyobb decentralizálás, a közösség életére vonatkozó nagyobb hatáskör megvalósításáért, de nem indulhatunk el egy olyan lejtőn, mely csak széthúzást hoz”, reagált a kormányfő (magyarul az egész interjú itt olvasható – a szerk.)

Elena Udrea, a PMP elnökjelöltje is reagált az RMDSZ tervezetére. Úgy értékelte, hogy a magyar vezetők megvárhattak volna egy régiósításról szóló országos vitát, mert ez a lépés felzaklathatja a lakosságot.

„Választási kampányban vagyunk és hozzászoktunk, hogy a politikai vezetők meg szokták lengetni az etnikai konfliktusok lobogóját. Nagyon jól ismerem a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyzetet és a lakosságon belül nincs konfliktus. Csak a politikai vezetők, elsősorban a magyarok részéről van igény a választási ürügyekre, de néha a román politikusok is hasonlóan válaszolnak”, mondta Elena Udrea.

Hirdetés