Lepattant az SZNT a román bíróságról

Nem diszkrimináció a bíróság szerint, ha a román politikusok kizárják egy magyar többségű régió kialakítását. És szerintünk sem: inkább cinizmus és rosszindulat.
Hirdetés

Elutasította a bukaresti táblabíróság csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének a román miniszterelnök és államfő ellen emelt diszkriminációs panaszát: Izsák Balázs azt sérelmezte, hogy a román vezetők kizártnak nevezték egy magyar többségű régió létrehozását Romániában.
A panasszal egy évvel ezelőtt Izsák Balázs először az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult (CNCD). A CNCD úgy ítélte meg, hogy a román vezetőknek egy magyar többségű régiót kizáró kijelentései nem lépték túl a szabad véleménynyilvánítás határait és nem minősíthetők a magyar nemzetiségű személyek elleni izgatásnak. Ezen határozat és több magas rangú politikus ellen emelt panaszt a táblabíróságnál az SZNT elnöke.
Izsák Balázs beadványában rámutatott: Traian Basescu államfő, Victor Ponta miniszterelnök, Crin Antonescu akkori szenátusi elnök és Liviu Dragnea közigazgatási miniszterelnök-helyettes súlyosan diszkriminálta a magyarságot, amikor a régiók kialakításáról szóló közvitában kizártnak nevezték Székelyföld önálló közigazgatási régióként való elismerését. Ezzel szerinte ugyanis azt állították, hogy Románia magyar nemzetiségű polgárait „anyanyelvük és magyar nemzeti önazonosságuk alkalmatlanná teszi arra, hogy az általuk lakott terület igazgatását ellássák”.
A bukaresti táblabíróság a honlapján csütörtökön közzétett elsőfokú ítéletben megalapozatlannak találta és elutasította Izsák Balázs beadványát. A döntés nem jogerős, ellene 15 napon belül lehet fellebbezni.
A kormány egyelőre felfüggesztette az ország közigazgatási átszervezéséről szóló vitát, mivel a régiók megalakításának előfeltétele az alkotmánymódosítás. Az alaptörvényt módosító törvénytervezetet az alkotmánybíróság év elején elvetette, azóta pedig a parlamentben is átrendeződtek az erőviszonyok, és a kormánypártoknak nincs már meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többségük.
 

Hirdetés