Szeparatista jelkép Budapesten a kolozsvári Mátyás-szobor

A budapesti Vármúzeumban az írják Fadrusz alkotásáról, hogy a „szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotása”. Az intézmény magyarázkodik.
Hirdetés

A „szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának” nevezik Fadrusz János kolozsvári Mátyás-szobrát a budai Várban működő Budapesti Történeti Múzeumban elhelyezett magyar–angol nyelvű tájékoztató táblákon – írta a Magyar Nemzet Online a Magyar Patrióták Közösségének tiltakozása nyomán.

A Hunyadi-teremben elhelyezett tájékoztató tábla szövege szerint „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától a szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának kicsinyített mását”.

A múzeum „történelmi tévedésben van, ugyanis az általa gyalázott Fadrusz-féle szobrot 1902-ben állították fel, akkor pedig Kolozsvár Magyarországon található, magyar város volt, „szeparatista” nacionalizmus színhelye pedig ebből kifolyólag nem lehetett – írja a Magyar Patrióták Közössége.

A közösség levélben fordult a múzeum vezetőségéhez, amely válaszában félreértéssel magyarázza az ügyet. A Budapesti Történeti Múzeum vezetése szerint a Mátyás-szobor esetén a szöveg az alkotás Habsburg-uralommal szembeni függetlenedési törekvésében betöltött szerepére vonatkozik.
 

Hirdetés