Hivatalosan is ringbe szállt Szilágyi Zsolt

Első ízben fordul elő, hogy két magyar jelölt indul a romániai elnökválasztáson.
Hirdetés

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt államelnökjelölt és Zakariás Zoltán, Szilágyi Zsolt politikai kampányfőnöke kedd délután leadták a bukaresti Központi Választási Bizottságnál a 217.369 aláírást tartalmazó iratcsomót.

Miután Veronica Năstasie bizottsági elnök jelenlétében prezentálták az íveket, Szilágyi Zsolt elmondta: a kampány során Erdélyt és az erdélyi magyarokat kívánja képviselni. Az államelnökjelölt hozzátette, tisztában van azzal, hogy a Néppárt az egyetlen olyan regionális párt, mely regionális programmal készül a novemberi választásokra, kampányának kulcsszavai pedig az autonómia, a föderalizmus, a regionalizmus és a szubszidiaritás lesznek. 
 
Szilágyi Zsolt úgy vélekedett, hogy a magyar választók máris nyertek abból, hogy két magyar jelölt indul. Együttesen a magyar választók közel felét, csaknem félmillió támogatót sikerült az aláírásgyűjtésnél megmozgatniuk, jóval többet, mint ahány szavazatot kapott a 2009-es választáson az RMDSZ államfőjelöltje – mutatott rá az EMNP politikusa. 
 
Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a Néppárt a választások második fordulójában nem fog olyan jelöltet támogatni, aki tagadja Székelyföld létét, támadja a székely zászlót, s akinek kormányzása alatt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen magyar nyelvű képzése veszélybe került.
 
Első ízben fordul elő, hogy két magyar jelölt indul a romániai elnökválasztáson. Hétfőn Kelemen Hunor, az RDMSZ elnöke is kérte államfőjelöltsége iktatását a BEC-től. Jelöltségét – kampánystábja szerint – csaknem 270 ezer aláíró támogatta.
 
Fotó: Mohácsi László Árpád
 

Hirdetés