Kolozsvár is felvonul az éghajlatért

Globálisan nagy menet lesz, lokálisan majd meglátjuk délután. Aki jön, hozzon ernyőt is.
Hirdetés

Ma délután öt órától a kolozsvári Főtéren is összegyűlnek azok, akik csatlakozni szeretnének a legnagyobbnak beharangozott, globális felvonuláshoz, amit azért szerveznek, hogy a világ vezető politikusai ráébredjenek, az emberek törődnek az éghajlatváltozás problémáival, és tenni szeretnének azok negatív következményei ellen.

A vezető politikusok ugyanis szeptember 23-án gyűlnek össze New Yorkban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalákozóján, miután az ENSZ is meghúzta a vészharangot. Szeptember elején indított kampányában gyakori áradásokra, viharokra, sivatagi hőmérsékletre és extrém szárazságra figyelmeztet olyan helyeken, ahol eddig ezek nem jelentek meg, de ha így folytatódik a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése, akkor gyakorivá válnak. 
 
Ami nemcsak az emberek komfortérzetét bolygatja meg, hanem olyan radikális gondokkal szembesíti őket, hogy nem lesz mit egyenek, igyanak vagy éppen hogy lakjanak, ha a tengerparti városokat elönti az óceánok megemelkedett szintű vize.
 
A kampányba betársult a legnagyobb online petíciós honlap, az Avaaz.org, és New Yorkba, illetve a világ nagyon sok városába felvonulást hirdetett mára, hogy a polgárok ráébresszék a politikusokat, igenis figyelik, mit tesznek a klímaváltozás csökkentése, negatív következményeinek megelőzése, elhárítása érdekében.
 
Sokan ugyanis úgy vélik, a politikusok azért nem mernek radikális, bátor megoldásokhoz folyamodni, mert félnek, hogy elveszítik tisztségeiket, a polgárok leszavazzák őket. Ilyen értelemben a mai felvonulás a globális döntéshozók kvázi bátorítása. Az emiatti ellenérzésekről itt egy remek angol cikk.
 
A hazai városokban (Bukarestben, Temesváron, Kolozsváron, Szatmáron, Marosvásárhelyen stb.) utcára vonulók helyi érdekű zöld döntéseket is követelnek főként az erdőirtások kérdésében, amelyek köztudottan áradásokhoz, elsivatagosodáshoz és a levegő minőségének romlásáház vezetnek:
 
  • áttérés 100%-ban megújuló és alternatív energiaforrásokra 2050-ig jól megtervezett szakaszokban;
  • jól kigondolt és hatékony környezetvédelmi szabályozás;
  • a kiterjedt és illegális erdőirtások megállítása, az erdők védelme, újraerdősítés a letarolt területeken; a nyers deszka exportjának minimumra csökkentése és az olyan fafeldolgozás bátorítása, amely jelentős hozzáadott értéket képvisel, az illegális favágók és erdőirtók szigorú és hatékony megbüntetése, ebből az újraerdősítés finanszírozása;
  • a városi fák túlzott visszametszésének, kivágásának megállítása, a felelősök megbüntetése, a zöldövezetek kiterjesztése és olyan szabályozás, intézkedések bevezetése, amelyek biztosítják az egészséges városi mikroklímát;
  • a kőolaj-, energetikai és vegyipar által szennyezett talaj és vizek méregtelenítése;
  • a nagy szennyezők megbüntetése, a fosszilis üzemanyagok használatának visszaszorítása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében;
  • biztonságos kerékpárutak;
  • váltás energiahatékony és zöld közlekedési eszközökre;
  • olyan bányászati és kitermelési technológiák betiltása, amelyek rombolják a természeti környezetet, és növelik a széndioxid-, illetve metánkibocsátást: például a palagáz kitermelése;
  • a szennyező, környezetvédelmi szabályokat megszegő cégek szigorú és büntetőjogi felelősségrevonása;
  • a lakosság és a politikusok korrekt tájékoztatása az éghajtlaváltozásról, ennek következményeiről és az ezt okozó technológiákról, hogy az emberek felelős döntéseket hozhassanak.
 
A kolozsvári menet a Főtérről indul, a Deák Ferenc utcán át a prefektúra épületéhez megy, onnan vissza a központba a Béke térre a Diákművelődési Ház elé.

Hirdetés