Alkotmányellenes a prepay-törvény

A taláros testület döntött: a jövőben sem kell személyi, ha mobil feltöltő kártyát vásárolunk, vagy egy kávéházban ingyen wi-fit használunk.
Hirdetés

Nem kell névvel regisztráltatniuk magukat azoknak, akik mobiltelefonos feltöltő kártyát vásárolnak, mivel az alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek minősítette az erre vonatkozó törvény tervezetét. A jogszabályt, amely az ingyen wi-fi használatát is regisztrációhoz kötötte volna, az ombudsman támadta meg, arra hivatkozva, hogy az megsértené a magánélethez való jogot.
Az alkotmánybírák szerint nincs garancia arra, hogy a felhasználók személyes adatait szakszerűen lehetne tárolni és őrizni, így fennáll a visszaélés lehetősége.
A kormány április elején fogadta el a vonatkozó jogszabály tervezetét. Robert Cazanciuc igazságügy-miniszter akkor elmondta: a jogszabály hatályba lépést követően hat hónapon belül minden feltöltőkártya-tulajdonosnak regisztrálnia kell, ehhez pedig fel kell mutatnia valamely személyi okmányát, és szintén csak személyi igazolvánnyal lehet majd új SIM-kártyát vásárolni.Cazanciuc közölte, az intézkedés célja a nemzetbiztonsági kockázatok csökkentése. Amennyiben valaki nem regisztrál szolgáltatójánál, az mindaddig megszakítja a szolgáltatást, amíg nem pótolja a mulasztást.
A Legfelsőbb Védelmi tanács (CSAT) még 2012 nyarán, az izraeli turisták elleni bulgáriai merényletet követően döntött a felöltőkártyák tulajdonosainak regisztrálási kötelezettségének bevezetéséről.
 

Hirdetés