Keddtől kevesebb földgázt szállít Romániának a Gazprom

Hogy miért, nem egészen világos. Az illetékesek szerint senki sem fog télen dideregni.
Hirdetés

Keddtől tíz százalékkal csökken az Oroszországból Romániába szállított földgáz mennyisége – jelentette be hétfőn Răzvan Nicolescu energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Elmondta: a Gazprom orosz gázvállalat szerint vasárnapig tart a csökkenés.
Nicolescu szerint az orosz lépés nem érinti a lakosságot, az illetékes hatóságok és intézmények felkészültek a váratlan helyzetekre, és a polgároknak rendkívüli téli hideg esetén sem lesznek problémái.
Ez már a második alkalom egy héten belül, hogy a Gazprom csökkenti a romániai gázszállítások szintjét. Nicolescu először pénteken jelentette be, hogy az orosz fél indoklás nélkül öt százalékkal kevesebb földgázt szállít. Szombaton aztán a leszállított mennyiség visszaállt a normális szintre.
A gázszállítások akadozása elvileg nem kellene, hogy érintse a lakosságot. Románia ugyanis viszonylag szerencsés helyzetben van, mivel jelentős földgáztartalékokkal, és saját kitermeléssel rendelkezik.
Románia napi földgázkitermelése 30 millió köbméter, míg az import ehhez mérten jelentéktelen, 500 ezer köbméter.
Románia évente mintegy 12,5 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, és 11 milliárdot termel ki. A különbséget Oroszországból importálja.
Az elmúlt héten több európai ország is jelezte, hogy csökkent az orosz importgáz mennyisége. Az osztrák energiafelügyelet (E-Control) csütörtök este közölte: 15 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett Ausztriába.
A visszaesés egyik lehetséges oka, hogy Oroszország feltölti tározóit és ezért kevesebb gázt tud szállítani Európába – mondta Bernhard Painz, a felügyelet illetékese az ORF osztrák köztelevízió híradójában (Zeit im Bild). A gázmennyiség visszaesése a normális ingadozás keretein belül van – nyilatkozott az osztrák OMV csoport szóvivője az osztrák közszolgálati rádió péntek reggeli műsorában.
A lengyel állami olaj- és gázkonszern (PGNiG) szerdán jelentette be, hogy az orosz gáz mennyisége 45 százalékkal csökkent. A Gazprom orosz gázipari cég szerdán azt állította, hogy nem csökkentette lengyel gázexportját, az energiahordozó mennyisége az előző napokhoz hasonlóan, a hét elején is 23 millió köbméter volt.
Az E.ON német energiaipari konszern ugyancsak azt közölte, hogy kissé kevesebb földgáz érkezett Oroszországból. Csütörtökön Szlovákia jelezte, hogy 10 százalékkal kevesebb orosz gázt kapott. Egyelőre még nem tisztázott, hogy technikai vagy kereskedelmi jellegű ok miatt csökkentet-e a gáz mennyisége.
Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az Európai unió pénteken léptette életbe Oroszország ellen az újabb szankciókat a kelet-ukrajnai helyzet miatt.

Kép: www.gazprom.com
 

Hirdetés