Sértésnek veheti egy skót, ha angolnak nevezed

Skócia dilemmája: lenni vagy nem lenni?
Hirdetés

„You Majesty, on a rétréci le royaume!” A Courrier International, alig néhány nappal a szeptember 18-i skót népszavazás előtt, mely átalakíthatja Nagy-Britannia, az Európai Unió, de a világ (igen, igen!) konfigurációját is, nagyon jó összeállítást közöl Skócia sorsáról: „to be or not to be”.

Ha tudná, forogna-e a sírjában Shakespeare? Ahogy azt a szerkesztőség igazgatója, Eric Chol a vezércikkben leszögezi, az biztos, hogy „az Angliával alkotott háromszáz évnyi szövetség után a Hadrianus falától északra elhelyezkedő térség minden második lakosa lelépne… angolosan”. Tehát 32 oldalt szentelnek ennek a földnek, amely iszonyatosan hasonlít a mi őszi Erdélyünkhöz (szó szerint és átvitt értelemben!), melyeket Judith Sinnige nagy-britanniai szerkesztő és Gerry Feehily európai rovatvezető állítottak össze. Interjút adtak az Adevărulnak.

 
Miért ezt az összeállítást tartották fontosnak a Courrier International mostani számához? Ennyire fontos, hogy mi történik szeptember 18. után Skóciával?
 
Nyilvánvalóan! A hatás jelentős lesz, úgy Nagy-Britanniára, az Európai Unióra, mint ahogy azokra a régiókra nézve, ahol lehetséges igény van egy nagyobb regionális autonómiára (Katalónia, amely november 7-én tart népszavazást, Belgium…). Még Kína is aggódik, Skócia egy csomó hasonló kezdeményezés számára válhat joggyakorlattá. Most minden tekintet Skóciára irányul.
 
Ez egy különszám, de mi jellemzi, melyik szemszög volt az uralkodó?
 
Nem akartunk egy klisékkel teli számot, tartárral, whiskyvel és más hasonló dolgokkal, melyeket mind felidézünk, amikor a skótokra gondolunk. Megpróbáltuk körbejárni Skóciát, hogy kiderítsük, van-e Skóciának identitása. Minden oldalról feltártuk a vitát, így miközben átlapozzuk, hol egy Igen győz meg bennünket, hol egy ugyanannyira jogos Nem.
 
És van Skóciának külön identitása?
 
Van. Skócia viszonylag rövid ideje, alig háromszáz éve tagja Nagy-Britanniának. A mai skótok felét valóban britnek lehet tekinteni, de „angol”-nak nevezni egy skótot bántás, sértés lehet. Ne feledjük, hogy Nagy-Britanniába Skócia hozta el a Fény korszakát: a gőzgép (James Watt), tehát az ipari korszak kezdete, a filozófus Adam Smith, a modern gazdaság atyja…
Egy XVIII. század végén még éhező kis ország, meglepő módon, ilyen ragyogó embereket termelt ki magából, akik szó szerint megváltoztatták a világot! Sajátos identitásukat a dialektusuk, az eltérő jellemük adja, ezeket az a számos befolyás alakította, melyeket megörököltek a vikingektől, a dánoktól…
 

Hirdetés