Nyaralni jó, de nem a román tengerparton

A spanyolnál és a töröknél is drágább lett a román tengerparti nyaralás. A romániai turizmus messze lemarad a szomszédos országok mögött.
Hirdetés

A román tengerpart az idei szezonban a spanyolnál és a töröknél is drágább volt, holott két évvel ezelőtt a bolgár után a második legolcsóbb volt Európában – derül ki a romániai turisztikai cégek szövetségének tanulmányából.

A szakemberek szerint a drágulás oka az adók, valamint az üzemanyag, a gáz és az elektromos energia árának növekedése, illetve az idegenforgalmat ösztönző intézkedések elmaradása.

A turisztikai szövetség a román tengerpart egyik legolcsóbbikának számító Neptun üdülővárost vette alapul, de ha a felkapott Mamaia árai alapján számolnak, akkor több európai luxusüdülőnél is drágább lenne egy nyaralás.

Románia így is nagyon olcsó turisztikai célpontnak számít európai szinten, az a baj, hogy a külföldiek ezt nem tudják – mondják a szakértők.

Az Eurostat adatai szerint noha a külföldi turisták által Romániában eltöltött éjszakák száma több mint 5 százalékkal növekedett 2013-ban, még mindig jelentősen elmarad a szomszédos országokhoz képest. Például Magyarországon vagy Bulgáriában több mint négyszer több külföldi turista száll meg.

Hirdetés