Átgyalogolt Kolozsváron Brüsszel felé

A hosszútávgyalogló aktivista egyáltalán nem volt magányos: tucatnyi támogatója és eső fogadta Kolozsváron Alexandru Popescut.
Hirdetés

Megbizonyosodtunk róla, hogy a ploiești-i volt régiségkereskedő, Alexandru Popescu nem őrült. Épp csak annyira, hogy megvalósítsa, amit a fejébe vett: hogy elgyalogoljon Brüsszelbe azzal az üzenettel, hogy mi itt Romániában nem kérünk a ciános bányászatból és kéregrepesztéssel történő palagáz-kitermelésből.

Alexandru, vagy ahogy ismerősei szólítják, Sandu Popescu alacsony, átlagos testalkatú férfi, és két dologgal lep meg, amikor találkozik vele az ember: hogy mennyire érzelmes, és hogy mennyire erős. Ereje nem látványos, nem teátrálisan karizmatikus, inkább csendes, nyugodt ember. 
 
Kommunikatív, mindenkit gyorsan a bizalmába fogad, és magát is könnyen rábízza másokra. Praktikusan szervezi meg a napjait, miközben a tekintete gyakran attól csillog, hogy nem a mindennapi praktikum vezérli a lépteit. És ezt nem is titkolja.
 
Alexandru Popescu
 
12 napja van úton, ma haladt át Kolozsváron és a 400. kilométeren. Több mint háromezret tervez megtenni 90 nap alatt. November 30-án szeretne Brüsszelbe érni érintve Budapestet, Bécset, Prágát, Berlint és Párizst. Brüsszelben az Európai Parlamentben szeretne felszólalni, hogy ott kérje a ciánalapú bányászat és a hidraulikus repesztéssel történő palagáz-kitermelés betiltását.
 
Augusztus 30-án indult útnak kevés csomaggal, támogatói által gyűjtött mintegy négyezer eurós büdzsével és okostelefonjával. Útközben ezzel szokott fotózni és belenézni az emailjébe, oda kapja ugyanis a képeket útvonalának térképekre rajzolt szakaszaival, amit egy ismerőse állít össze neki.
 
Kolozsváron fent, a Hajnal negyedben még napsütés és egy tucat támogatója fogadta, akik lekísérték a központba. A Főtéren elkezdett esni az eső, ezért megszálltuk a közeli Bookstory könyvesüzletet, míg elállt. Onnan egy Deák Ferenc utcai teraszra ült le a társaság, amely több kisebb esővel együtt kísérte el Alexandru Popescut a város Nagyvárad felőli kijáratához.
 
Alexandru Popescu a Bookstoryban
 
Popescu ma Nagykapuson száll meg, és nemrég talált valakit Csucsa környékén, aki holnap vendégül látja. Többször aludt sátorban, és már azért is nagyon hálás, ha valaki sátorhelyet tud biztosítani neki. Vendéglátói már várják Nagyváradon, Berettyóújfaluban és Budapesten, a közbeeső helyeken bárkinek a segítségét szívesen fogadja.
 
Ő volt az, aki tavaly december 21-től 22 napig éhségsztrájkolt Bukarestben a Nemzeti Színház előtt azért, hogy a csendőrség vonuljon vissza Pungești-ről. Ennek a Vaslui megyei falunak a határában állította fel a Chevron az első szondáját, hogy feltárja a település alatti palagázkészletet a hidraulikus földkéreg-repesztés módszerével.
 
A falu lakosainak egy része ellenezte a feltárást, és miután törvényi úton nem tudták, fizikailag próbálták megakadályozni a Chevron telephelyének megépítését. Ezért december 7-én hajnalban a csendőrség megszállta a falut, és felszámolta az aktivisták sátrát a telephellyel szemben, miután kiszorította onnan őket és a falubelieket. Ezután kvázi szükségállapotot vezetett be a faluban több hónapra, és azóta is rendszeresen járőröznek ott, és közpénzen ők biztosítják a Chevron szondájának őrzését.
 
Alexandru Popescu mostani útját itt lehet követni, és itt lehet támogatni. 

Hirdetés