Putyin csapdája

Vlagyimir Putyin mindnyájunknak tartott egy bemutatót: hogyan kell játszanod az ellenféllel, csapdát állítasz neki, hagyod beleesni és még a barátait is odahívod, hogy lássák, milyen naiv volt, majd kezet nyújtasz neki és amikor feltápászkodott, behúzol neki még egyet.
Hirdetés

A következőképpen történt:

1. lépés – a játék: Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko telefonon beszéltek az Ukrajna keleti részében dúló háborúról. Nem tudjuk, mi hangzott el valójában, mert a kijevi és a moszkvai változatok nem esnek egybe. Az ukrán Elnöki Hivatal 11:00 óra előtt kiadott egy közleményt: „Ukrajna elnöke, Petro Porosenko telefonos megbeszélést folytatott Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal. A beszélgetés egy donbaszi tűzszünetre vonatkozó megállapodásban öltött testet.” Röviddel később Obama sajtókonferenciát tartott Észtországban, de nem kívánta kommentálni, arra hivatkozva, hogy nem tudja, mit tartalmaz ez a tűzszüneti megállapodás.
 
2. lépés – a csapda: Az ukrán elnöki hivatal bejelentését követő órákban figyelemmel kísértem a közösségi hálózatokat, főleg az ukrán aktivisták és a Majdan mozgalmát támogatók angol nyelvű fiókjait (különösen az EuroMajdan PR-t). Röviden: egyáltalán nem voltak boldogok. A „béke” nagyjából egy órát tartott, majd színre lépett Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov.
 
3. lépés – a beleesés: Peszkov a Kreml üzenetét közvetítette (forrás: BBC): „Oroszország nem tárgyalhat konkrétan tűzszünetről, mert nem részvevő fél a konfliktusban”. És ezzel visszatértünk az ukrajnai belpolitikai konfliktusról szóló diskurzushoz, melyről Kijevnek és a „novorosszijai milíciák”-nak kell tárgyalniuk.
 
4. lépés – a kéznyújtás: Ennek ellenére, mondta Peszkov, igaz, hogy Porosenko és Putyin „beszéltek azokról a lépésekről, melyek elősegítenének egy, a lázadók és az ukrán erők közötti tűzszünetet”. Az ukrán elnöki hivatal ráharapott a csalira, és ahelyett, hogy azt magyarázta volna el, miért jelentett be egy olyan tűzszünetet, mely – a másik fél szerint – nem létezik, és ki hibázott, a Kreml értelmezése szerint árnyalta a kérdést: „olyan lépésekről tárgyaltak, melyek elősegítenének egy tűzszünetet a lázadók és az ukrán erők között”. Vagyis pontosan az, amit az oroszok mondtak.
 
5. lépés – újabb csapda: Miután minden elrendeződött, megjelent a képben Vlagyimir Putyin is, aki Ulánbátorból mégiscsak előállt egy hét lépésből álló ukrajnai béketervvel, állítja a New York Times: Az ukrán hadseregnek és a lázadóknak abba kell hagyniuk az „aktív offenzív műveleteket”; Az ukrán csapatoknak olyan távolságra kell visszavonulniuk, ahonnan nem bombázhatják a lakott területeket; Nemzetközi megfigyelők ellenőriznék a tűzszünet betartását; Megszüntetik harci repülők civilek elleni bevetését; Előzetes feltételek nélküli fogolycsere; Humanitárius folyosó a menekültek és segélyek bejuttatása számára; A megsemmisült infrastruktúra helyreállítása. Az érintett feleknek, mondta Putyin, azonnal össze kellene hangolniuk a tevékenységüket és végre kellene hajtaniuk mind a hét lépést. Sőt, biztosítékokat adott arra, hogy Porosenko e témában vele azonos állásponton van. Putyin: 2, Porosenko: 0.
 
Az ukrán elnök a következő fő hibákat követte el (azon túlmenően, hogy nem tudjuk pontosan, Putyin tényleg meglebegtette előtte a tűzszünet lehetőségét, vagy Porosenko egyszerűen eleve félreértette őt): bár senki sem hihet egy pillanatig sem az oroszok azon diskurzusának, hogy ami Ukrajnában történik, az egy belpolitikai konfliktus – az valójában orosz–ukrán konfliktus –, Porosenko hibázott, hogy a szeparatistákkal folytatott előzetes megbeszélések nélkül jelentette be a tűzszünetet. Ezáltal lehetőséget adott Putyinnak arra, hogy előálljon a tűzszünet cáfolatával, arra hivatkozva, hogy ő nem egyezhetett meg olyasmiről, amit csak a szeparatisták tehetnek meg.
 
Másodsorban azzal, hogy egyedül jelentette be a tűzszünetet – ha telefonon erről állapodtak meg, akkor miért nem mondta Putyinnak, hogy jelentsék be együtt? –, Porosenko az ukrán hadsereg keleti műveleteire nézve veszélyes üzenetet küldött: hogy nem tudja legyőzni az Oroszország által felfegyverzett szeparatistákat, hogy ő tette meg azt a lépést, melyet kapitulációnak lehet értelmezni. Ez olyan árnyalat, mely nem kerülte el az ukránpárti aktivisták figyelmét, akik a közösségi hálózatokon máris azzal bírálják Porosenkót, hogy kész volt „elárulni” az ügyet.
 
Végül ez a tűzszünet, a Kijev által eredetileg bejelentett kevés információ alapján, ha sor került volna rá, akkor a Donbasz jegelt konfliktussá változtatását jelentette volna. Vagyis pontosan az történne, amit Putyin szeretne, hogy végrehajtsa a Novorosszija visszaszerzésére vonatkozó álmát. Egy cári birodalom idejében létezett történelmi régió helyreállításáról van szó, mely a jelenlegi Ukrajna területének mintegy egyharmadát foglalta magába – délen és keleten.
 
Ma, egy órán át, az ukrajnai béke nem remélt módon közelinek tűnt. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált Putyin csapdája, úgy távolodott el a béke reménye olyan messzire, mint eddig soha.
 

Fotó: Reuters/RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Hirdetés