Szilágyi: Románia központosított, korrupt állam

Románia központosított, korrupt állam, Kelemen Hunor a román kormány foglya, az autonómiát népszerűsíteni kell. Ezzel indokolja az EMNP, hogy saját államfőjelöltet indít.
Hirdetés

Fontos cél, hogy a novemberi romániai elnökválasztáson minél több erdélyi magyar elmenjen szavazni – mondta Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, romániai államfő-jelöltje pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Szilágyi Zsolt kiemelte: alapvetően pozitív, ha két magyar jelölt is lesz a kampányban, hiszen így erősebben jelenhet meg a magyar álláspont. Példa nélküli, hogy két magyar jelölt is lehet a választáson – közölte. Úgy látja, a magyar választók egy jelentős része passzívnak, érdektelennek tűnik, őket akarják mozgósítani.
A politikus kijelentette: Romániában „központosított, korrupt államban élünk”, az ország az európai uniós tagságból eredő lehetőségeket nem tudja kihasználni. Románia szerkezeti reformja, átalakítása szövetségi állammá ebben újdonságot hozhat, és az autonómiák szerkezete ebbe szervesen illeszkedne – magyarázta.
Szilágyi Zsolt arról is beszélt, hogy jól halad az aláírásgyűjtés, és az elnöki kampánynak meg kell tartania a méltóságát.
Az EMNP államfő-jelöltje azt üzente az erdélyi magyaroknak, hogy törvény adta jogukkal élnek, ha aláírják az aláírásgyűjtő íveket, ezért nem kell félniük. Románia nyer vele, ha a magyarok otthon érzik magukat Erdélyben – tette hozzá.
Toró T. Tibor, az EMNP elnöke hangsúlyozta: azért indítanak saját jelöltet, mert semmilyen garancia nincs arra, hogy az RMDSZ jelöltje azt az üzenetet közvetíti, ami egy magyar jelöltnek feladata lenne, vagyis hogy félretéve a tabukat elmondja, mi az, amit az erdélyi magyarok elvárnak a román államtól, azt, hogy az autonómiában látják a hosszú távú megoldást, és modern, föderális államra van szükségük.
 1996 óta minden romániai elnökválasztáson volt magyar jelölt, de ezek a jelöltek  kis hatással voltak a magyar-román kapcsolatokra, az autonómiatörekvések sikerére – mondta. Úgy vélte, a magyar jelöltek, akik az RMDSZ színeiben indultak, nem azt a szerepet játszották, amelyet kellett volna. „Az erdélyi magyarok képviseletének monopóliumát bíró RMDSZ” jelöltje, Kelemen Hunor „a jelenlegi bukaresti kormány foglya”, ezt bizonyítja, hogy nem engedik lemondani, máig miniszter és miniszterelnök-helyettes – közölte.
Toró T. Tibor elmondta: eddig a szükséges aláírások felét gyűjtötték össze, remélhetőleg sikerül a kellő számot elérniük, és akkor Szilágyi Zsolt egyenrangú jelölt lehet a kampányban.
 

Hirdetés