Erdélyben születhet újjá a dalai láma

Vagy bárhol másutt, leszámítva Kínát és Tibetet.
Hirdetés

Tudjuk, már abból kisebbfajta diplomáciai botrány kerekedhet, hogy külön emlegetjük Kínát és megszállt tartományát, de a pekingi hatóságok döntése nyomán előállt helyzet értelmezése igazi kihívás számunkra. A hír nem mai, de nem tudunk eléggé örülni annak a lehetőségnek, hogy a dalai láma bárhol a világon, így Erdélyben is reinkarnálódhat.

A kínai hatóságok ugyanis törvényben tiltották meg a tibeti buddhista szerzeteseknek, hogy engedély nélkül újjászülethessenek. A vallási ügyekben illetékes kínai hivatal közleménye szerint a törvény „fontos lépés, hogy intézményesítsék a reinkarnáció folyamatát”.
 
A reinkarnáció folyamatának intézményi keretek közé szorításával szemben ugyan megalapozott kételyek merülhetnek fel, de mint mindig, most is a mocskos politika áll a háttérben: a törvénnyel Kínának minden bizonnyal az a szándéka, hogy gyengítse a dalai láma befolyását. Tibet legfőbb vallási vezetője 1959 óta Indiában él, a himalájai ország tartomány Kínához csatolása miatt.
 
A kínai törvény viszont nem teszi lehetővé az ország határain túl élő buddhista szerzetesek újjászületését, ezért gyakorlatilag a kínai hatóságok kezébe adja a jogot, hogy megválasszák a következő dalai lámát – vagy legalábbis hogy az engedélyük nélkül ne lehessen megválasztani az utódot. Nem csoda, hogy a tibetiek már tüntettek is a törvény ellen – persze Újdelhiben.
 
A hír nyomán mindenesetre szerkesztőségünkben új szóösszetétel-született: reinkarnáció-bűnözés.

Hirdetés