Két Anyuska Cotroceni-be

Román politikatörténeti mérföldkő. Két nő versenyez az államelnök(nő)i bársonyszékért. Na de mit mondanak erről a feministák?
Hirdetés

Elena Udrea és Monica Macovei további – egyelőre – hét férfival együtt indul a Cotroceni-ért folyó választási versenyen. Három feminista aktivista elemezte az Adevărul számára ezt a példátlan helyzetet.

Az őszi elnökválasztás teljesen új elemet hoz be a román politikai életbe: a legfőbb állami tisztségért folyó versenyben két nő áll a rajtvonalhoz: Elena Udrea, a PMP jelöltje és a függetlenként induló Monica Macovei.

A Cotroceni-palotába vezető kiskapu 2000 őszén nyílt meg egy kicsit, amikor Elena Graziela Bârlă ügyvéd függetlenként indult az elnökválasztáson, és az első fordulóban a szavazatok 0,55 százalékát szerezte meg. Abszolút számokban 61.455 voksot, melyek a 12 indulóból a 9. helyre helyezték, jóval Ion Iliescu mögé, de azért Pál herceg elé.

14 év és két elnökválasztás után, amikor egyetlen női név sem szerepelt a szavazólapokon, íme, novemberben nem egy, de két nő próbál megdönteni egy, a román társadalomban jól megkövesedett klisét, mely mintha az örökkévalóság óta tartaná magát, és melyet így lehetne összefoglalni: Románia elnöki tisztsége kizárólag a hímek ügylete.

Elena Udrea és Monica Macovei szavazatokat, nagyon sok szavazatot akar szerezni egy olyan választói közösségtől, melyben folyamatosan az a nőgyűlölő kérdés merül fel szinte mániákusan: felkészült-e Románia egy elnöknőre? Erre a kérdésre a két jelölt adta meg a választ.

Elena Udrea: „Politizálásra bátorítom a fiatalokat általában, de különösen a szép fiatal nőket, akik karriert, és valami fontosat akarnak csinálni az életben. Nem szabad elbátortalanítsa őket, hogy Victor Ponta vagy a politikában tevékenykedő más nőgyűlölők időnként sértegetik majd őket”.

Monica Macovei: „E kérdés előfeltevéseitől minden romániai nőnek, vagyis az ország lakossága felének és nekem is sértve kellene éreznünk magunkat. De nem háborodunk fel, mert erősek vagyunk”.

„A nőiességet nem társítják az intelligenciával”

A politikai pletykákon, a Cotroceni-be kerülésükre több-kevesebb esélyt adó felméréseken túlmenően megpróbáltuk szigorúan feminista szemszögből is értékelni a két jelöltet. Mi a véleményük Elena Udrea és Monica Macovei lépéséről a nemi egyenlőségért harcoló nőknek?

Aurora Liiceanu pszichológus a női identitás szemszögéből hasonlította össze a két jelöltnőt. „A közvélekedés pontosan ellentétes Monica Macovei és Elena Udrea nőiességéről. Monica Macovei a «némiképp aszexuális» politikus képét ölti magára. Udrea ezzel szemben nőnek akar látszani, nő akar lenni, nem férfi, vagy semleges, mint Monica Macovei”, mondja Aurora Liiceanu, aki ennek ellenére nem hiszi, hogy ez előnyt jelentene a PMP jelöltje számára. „Az emberekben továbbra is a tűsarkú cipőben és szűk nadrágban járó Elena Udrea képe marad meg. Azt hiszem, a választók számára – bármit is mondanának – a jelölt által mutatott komolyság többet számít. Az emberek úgy vélekednek, hogy egy politizáló nő nem kötöget, nem áll a tűzhely mellett és nem vásárol szalámit. Angela Merkelt nem láttam női társadalmi helyzetekben. Tehát Udreának rosszul választott társadalmi láthatósága van”, mondja még Aurora Liiceanu.

Hirdetés

A pszichológus a két jelölt által mutatott két, egymással szöges ellentétben álló kampánymodellről beszél. „Két stílusról van szó, az Elena Udrea által alkalmazott amerikairól, melyben a jelöltek a családjukat is bevonják a kampányba, és a Macovei által alkalmazott németről, mely csak a karrieren alapul. Mindkettő szélsőséges. Elena Udrea mindent eltúloz, Monica Macovei pedig mindent minimalizál”, mondja még Aurora Liiceanu, aki – humorosan – a folklórt ötvözi az a tudós elmélettel: „Bármelyik pszichológiai tankönyvben ez áll: minél magasabbra kerülsz a politikai hierarchiában, annál jobban el kell fojtanod a nőiességedet. Viccelve azt mondanám, hogy ezért vannak nagyon szép titkárnőink, de ha túllépsz ezen a stádiumon, akkor más aspektusok is számítanak. Mindenesetre, a nőiességet nem társítják az intelligenciával, ez mindig is így volt.”

„Légkörváltozás”

Oana Băluţă (előadótanár a SNSPA-n és a Bukaresti Tudományegyetem Újságírói Karán) üdvözli a két nő indulását és röviden elemzi a helyzetet.

„Nagyon jó, hogy két nő is indul az elnökválasztási harcban. Ha egy lenne, az is ugyanilyen jó lenne. Ez a légkör, a mentalitás megváltozását jelenti. Két eltérő jelöltről van szó. Elena Udrea és Monica Macovei két olyan nő, akik – politikai értelemben – ugyanannak a vezetőnek a közelében nőttek fel, de két különböző pályát választottak. Elena Udrea továbbra is Traian Băsescu mellett maradt, Monica Macovei ezzel szemben levált a pártról és függetlenként indul. Ezen kívül a civil társadalomból érkezik, az emberi jogok területén dolgozott”, mondja Oana Băluţă. „Mindenesetre, a két jelölt növelni fogja a polgárok érdeklődését a választási kampány iránt. Személy szerint az én érdeklődésem megnőtt. Felkeltette a kíváncsiságomat: figyelemmel fogom kísérni őket a választási kampányban, mert látni akarom, hogy miként építik fel a kampányukat, milyen beszédeket tartanak, hogy bánnak az újságírókkal. Ez egy rendkívül üdvözlendő lépés.”

Ugyanazt a kínzó kérdést tettem fel neki. Felkészült-e egy elnöknőre a román társadalom, vagy még túl korai? „A szavazás után majd meglátjuk. Biztos vagyok abban, hogy a román társadalom felkészült egy nő jelöltségére”, zárta mondandóját a feminista oktató. Ha belépnek az adevarul.ro blogoldalára, Oana Băluţă életrajzában a következő idézetet találják: „A feminizmus az a radikális mozgalom, mely szerint a nők emberek”. A szerző ismeretlen.

„Bátorítás a politikában tevékenykedő nőknek”

Elena Udrea és Monica Macovei jelöltségét a Nagy-Britanniában tanuló és a Szabadságért és Nemi Egyenlőségért Egyesülethez tartozó Georgiana Epure is lelkesen fogadja. „A két nő indulása rendkívül üdvözlendő nyitást jelent a közéletben, ami a nemi egyenlőséget illeti. Monica Macovei és Elena Udrea jelenléte a legfőbb közjogi méltóságért folyó harcban megmutatja, hogy milyen ügyesek lehetnek a nők egy olyan versenyben, melyben – általában – csak férfiak vesznek részt. Ezen kívül bátorítást jelent a politikában tevékenykedő nőknek. Itt a nemzeti Parlamentben (12%) jelenlévő, vagy Romániát az Európai Parlamentben képviselő nőkről beszélünk, ahol az arányuk magasabb (35%)”, mondta Georgiana Epure, az adevarul.ro bloggere.

A férfi véleménye

Radu Magdin politikai elemző az adevarul.ro-n közölt egyik elemzésében azt a kérdést teszi fel, hogy képesek vagyunk-e Atyuskáról Anyuskára váltani, képesek vagyunk-e elfogadni egy nem-paternalista, vagy nem-maternalista elnököt. „A románok – az országban még jelenlévő nőgyűlölet ellenére – megszavaznának egy Anyuskát, ha lenyűgözi és meghódítja őket – az ész és szív egyfajta kombinációjával, ami egyelőre nem létezik a román politikai piacon. Így tehát 2014-ben nem lesznek meglepetéseink. Ami 2019-et illeti, never say never! De a dolgokat – Romániára nézve atipikus módon – időben elő kell készíteni: ha egy nő nagyobb politikai szerepet akar, és nem támogatja legalább néhány kulcsfontosságú férfi, akik kedvelik, tisztelik és segítik az előrejutásban, csak feministának fog tűnni”, mutat rá Radu Magdin a Románia átvált Atyuskáról Anyuskára? Még nem című bejegyzésében.

 

Hirdetés