Réty az új Verespatak

Egy pert elveszítettek, újabbakat indítottak a civilek a rétyi fűrésztelep megnyitásának késleltetése, illetve megakadályozása érdekében.
Hirdetés

Már sokan beletörődtek Székelyföldön, hogy a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó beruházását nem tudják megakadályozni Rétyen. A kialakult helyzet kísértetiesen hasonlít a Verespatakira: a helyi önkormányzat és a lakosság a munkahelyteremtés ígéretétől elvakultan támogatja a külföldről érkező beruházók környezetkárosító tevékenységét, nem mérve fel az egész megyékre kiható kockázatokat. Az is már hónapok óta egyértelmű a beruházást ellenzők körében, hogy

ezt a csatát már csak a bíróságokon lehet megnyerni, 

aminek egyébként nem kevés anyagi vonzata van. A bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület április elején indította el a pert a fűrésztelep tavaly decemberben kiállított építési engedélyének visszavonására. A Kovászna megyei önkormányzat, illetve a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó ellen benyújtott keresetet június végén elveszítették.
 
Az újabb pert augusztus közepén indították, ezúttal már az engedély érvénytelenítését kérve. A napokban egy óvást nyújtottak be a megye, valamint Réty önkormányzatához, melyben egyértelműsítik:

a fűrésztelep területrendezési terve számos jogszabályt sért,

egyebek mellett a környezetvédelmi, a védett területekre és természetes élőhelyekre vonatkozó törvényeket. Kérték, hogy az önkormányzatok bocsássák rendelkezésükre a fűrésztelepre vonatkozó, általuk elfogadott teljes területrendezési tervet, továbbá igényelték annak visszavonását is. Amennyiben ez nem történik meg, újabb jogi eljárást kezdeményeznek – írja a Háromszék.
 
Fotó: www.schweighofer.at

Hirdetés