Fasisztoid focihimnusz

A román nemzeti tizenegynek új himnusza van. De még milyen! Benito Mussolini tapsikol a túlvilági VIP-lelátón!
Hirdetés

Számtalan ostoba döntés, állásokra váltott nepotizmus vagy barátság, korporatista nyilatkozat és a sajtókonferenciák útján folytatott személyes háború után a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) óriási baklövést követett el.

A volt pártcsicskás Răzvan Burleanu által elnökölt fórum hivatalos oldala hétfőn, pont a hivatalos oldalon (így! – a szerk.) tette közzé a nemzeti válogatott új himnuszát, az Iris együttes szerzeményét, melyhez a Labdarúgás Háza hivatalosságai felelőtlen módon a nevüket adták. A szeptember 1-én bemutatott nóta egyik fő refrénje az, hogy „Vagy győztök, vagy meghaltok!”.

 

 

A nyilvánvaló túlzáson és azon a kamikaze-beütésen túl, amit egy olyan sport kap, melynek végső soron semmi köze nincsen az élethez és a halálhoz, a kérdéses szlogen Benito Mussolini fasiszta vezető 76 éve, egy hasonlóan híres világbajnoksági döntő előtt megfogalmazott buzdítását másolja.

Rasszizmus után most fasizmusunk is van

Hirdetés

A labdarúgás történetének ismerői természetesen emlékeznek az 1938-as epizódra, mely a franciaországi Világkupa döntője, a párizsi Stade de Colombes-ban lezajlott Olaszország–Magyarország mérkőzés előtt történt. Mussolini fasiszta diktátor nem sokkal az összecsapás előtt elküldte a Vittorio Pozzo edző által irányított olasz játékosoknak híres-hírhedt üzenetét: „Vincere o morire!” („Vagy győzünk, vagy meghalunk!”). Az olaszok, szerencséjükre, 4–2-re megnyerték a döntőt, ezzel kielégítették a Ducét, akinek üzenete közben bejárta a világot. 76 évvel később a román labdarúgás vezetői úgy vélték, a nemzeti teljesítményhiánynak ilyenfajta „lökés”-re van szüksége, hogy elérjen egy olyan továbbjutást, amelyet a globalizálást hajhászó UEFA amúgy is szinte már tálcán kínál.

Mit kockáztat a román labdarúgás

Az UEFA nemrég megbüntette a Steauát néhány szórványos rasszista skandálás miatt, melyek következményeit a csapat megszenvedte az európai versenyek egyes mérkőzésein. Közismert, hogy mind az európai, mind a világfórum, a FIFA is rendkívül érzékeny a labdarúgás és a rasszizmus, a fasizmus, a szélsőségesség stb. közötti ilyenfajta kapcsolatokra, a baklövéseket pedig rendkívül szigorúan büntetik, akár az európai versenyekből meghatározott időre szóló kitiltással is. Ennek megfelelően a Román Labdarúgó Szövetség kemény reakciókat kockáztat az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vagy akár a Zsidó Parlamenti Képviselők Nemzetközi Tanácsa részéről, melyet az ismert amerikai kongresszusi képviselő, Elliot Engel vezet.

Hirdetés