Mindent elloptak a Kolozs megyei tanácsnál

A magyarnapos Óperencián-túliság után visszaköszön a valóság.
Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) idén január 10-én kezdte a nyomozást abban a korrupciós ügyben, amelynek keretében aztán Horea Uioreanu tanácselnököt, és két vállalkozót, Vasile Pogăceant és Ioan Benet előzetesbe helyezték.

A DNA vizsgálati anyagaiból kiderül, hogy Kolozs megyei tanácsot teljesen behálózta a korrupció, és az intézmény által finanszírozott összes projekt a haveri körhöz került. Magyarán: a megyei tanács által közbeszerzési eljárással elköltött pénzekből egyetlen lej sem került olyan céghez vagy személyhez, aki ne lett volna tagja az Uioreanu holdudvarának.

A vizsgálati anyag szerint ha valamelyik megyei település finanszírozást kért és kapott a megyei tanácstól, akkor az intézmény illetékesei megszabták azt is, hogy melyik céggel kell terveztetni vagy a munkálatokat elvégeztetni.

Számos haszontalan vagy fölösleges, viszont az érdekszférának jól tejelő projekt is megvalósult: nagyon sok településen épült például művelődési ház, sportpálya vagy kápolna a megyei tanács finanszírozásával, csakhogy a helyi vezetések szerint ezekre semmi szükség nem volt.

Sőt, az így felépített ingatlanok műszakilag és építészetileg azonosak, hogy a kivitelezőnek ne kelljen újabb és újabb terveket készítenie drága pénzért, így a profitja is lehető legnagyobb marad – derül ki a DNA anyagából.

Hirdetés