Büntetlenné tennék a politikai migrációt

Legalább két hétre. Merthogy az új pártok megjelenésével és az USL felbomlásával új helyzet állt elő.
Hirdetés

Legalább egy kis időre büntetlenné tenné a politikai migrációt Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes. A politikus pénteken este Suceaván arról beszélt: a kormány olyan sürgősségi rendelet elfogadására készül, amely lehetővé tenné azon választott helyi elöljárók számára, akik más pártban kjvánnak tovább politizálni, mint amelynek a színeiben megválasztották őket, hogy ezt megtegyék, anélkül, hogy az eddigi gyakorlat értelmében elveszítenék mandátumukat.

Dragnea szerint ezzel nem a politikai migrációt kívánják bátorítani, ugyanakkor a lépést az indokolja, hogy több új párt és pártszövetség is megjelent, felbomlott az USL, megalakult a Keresztény-Liberális Szövetség, és máris számos helyi és megyei elöljáró jelezte, hogy új párthoz kíván csatlakozni, ami már a közigazgatás működését is befolyásolja, hiszen számos helyen megváltozott a többség

Dragnea szerint a kormány még augusztus vége előtt elfogadhatja azt a rendeletet, amely két hetet ad az érintettek számára annak eldöntésére, hogy mely pártban kívánnak a továbbiakban politizálni.

Az egyik legismertebb érintett Emil Boc, Kolozsvár polgármestere lehet. A Demokrata-Liberális Párt színeiben megválasztott elöljáró, a párt volt elnöke, korábbi kormányfő múlt héten jelentette be, hogy a Traian Băsescu elnökhöz közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltjét, Elena Udreát támogatja a novemberi választáson.

Gheorghe Falcă, Arad demokrata-liberális polgármestere azonban úgy véli, Dragnea tervezete csupán azt célozza, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) zsarolás útján minél több polgármestert csaljon át a pártba a kampány előtt, mivel államfőjelöltje, Victor Ponta támogatottsága csökkenőben van.

Hirdetés