Örömfőzés paprikával és áriákkal

Előbb a fakanalak, majd a műanyag kanalak táncoltak ma az Apáczai udvarán. Kolozsvár spontán lagzin vendégelte meg magát.
Hirdetés

Benyomult a fesztivál szombaton a Farkas utcából a közeli Apáczai Csere János középiskola udvarára, és ahogy puhultak a húsok, krumplik, káposzták, úgy alakult át az örömfőzés szeretetvendégséggé.

A Fakanalak tánca kihagyhatatlan pontja a Kolozsvári Magyar Napoknak. Ez az egyik legcivilebb rendezvény egész héten, és nem azért, mert ide áramolnak a civil szervezetek, hanem mert itt az évek során nem is annyira a bejegyzett NGO-k, mint inkább munkaközösségek, szurkolói klubok párolódnak össze baráti társaságokká. 
 
Akiknek egyetlen célja, hogy együtt főzzenek valamit, és legalább akkora élvezettel, mint amellyel az odalátogatók aztán elfogyasztják. Idén 13 csapat jelentkezett, de mivel az eső mindenkit beszorított a sátrak alá, nem látogattam meg az összes kondért. Az udvart körbevevő sátrak alatt nemcsak az esővíz folyt, hanem a felszabadult kóstolgatás és zabálás is. 
 
Az udvar közepén pedig a fejedelmi fogások és főzési megaprojektek kolozsvári guruja, Kiss-Budai Tibor mesterszakács és önkéntes kuktái óriáslecsót dobtak össze és osztottak szét. Megérte belevágni az öt kiló tököt, tíz kiló hagymát, húsz kiló kolbászt és 60 kiló paprikát, ekkora méretben ezt már nem is lehet elrontani.
 
Örömfőzés a Kolozsvári Magyar Napokon
 
Ahogy ürültek az üstök, az egész egyre inkább egy nagy spontán lagzihoz kezdett hasonlítani. Annyival volt jobb, hogy senki se szabta meg, milyen sorrendben fogyasszuk a tepertőt, a lucskos és töltöttkáposztát vagy épp a szilvaízes derelyét. Az eső előtt és után kalotaszegi zenészek húzták, a kolozsvári opera csapata pedig akkora kedvvel főzött, hogy énekük az esőn és az egész udvaron áthatolt. 
 
Hiába próbálkoztak mellettük valakik (talán a CFR szurkolói?) a Romantikus Erőszak slágerével, a Lesz még Erdély Magyarországéval, csak a dallamot bírták elrontani, a hangulatot nem. Mert a Káposzta Szűzek mindenkit meghívtak lucskoskáposztán innen és túl, a Bonanza palacsintaméretű húsokat pirított, az opera munkatársai pedig szilveszteri gombás operett letshow-val és csomboros-fokhagymás, zsírban sült operakolbásszal láttak vendégül.
 
És egyáltalán nem utolsósorban az idei Fakanalak tánca a legfrappánsabb válasz volt, amit Kolozsvár adhatott arra a gasztronómiai rablógazdálkodásra, amit a magyarországi lacikonyha folytat az Egyetem utcai parkolóban.

 

Hirdetés