Nacionalista pártot alapít a magyarfaló Diaconu

Megtalálta a helyét Bogdan Diaconu, a magyarellenesség csimborasszójának nonpluszultrája. Kilép a PSD-ből, és új, nacionalista pártot alapít.
Hirdetés

Magyarellenes pártot alapít Bogdan Diaconu, aki eddig az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjeként tevékenykedett. A soviniszta, magyarellenes kirohanásairól hírhedt politikus csütörtökön, Bukarestben jelentette be, hogy kilép a PSD-ből, és megalapítja az Egyesült Románia Pártot (PRU).

Diaconu elmondta: azért lép ki a PSD-ből, mert az sorozatos figyelmeztetései ellenére sem rúgta ki a kormányból az RMDSZ-t, amelyet szélsőséges szervezetnek nevezett, amely az autonómiatörvény tervezete révén a szeparatizmus zászlóvivője, és az ország szétszakítására törekszik.

A politikus úgy véli: az RMDSZ a romániai politikai élet rákfenéje, amelyet Budapest irányít. Budapestet viszont Moszkva irányítja, amelynek a célja Románia szétszakítása.

Diaconu szerint az új párt célja Románia „visszaszerzése” lesz, az ugyanis ma nem a románoké.

Ismeretes, hogy Diaconu az elmúlt években gyakorlatilag hadjáratot folytatott minden magyar kezdeményezés ellen, még egy, az autonómiát tiltó törvénytervezetet is beterjesztett a parlamentben.

Emellett hetente több publicisztikában ostorozta az RMDSZ-t, Magyarországot és a magyarokat, egy ízben náci horogkereszthez hasonlította a magyar címert.

Diaconu régóta borzolja a kedélyeket a koalíción belül, az RMDSZ több ízben is figyelmeztette a szociáldemokratákat: fékezzék meg a magyarellenes hőbörgést professzionális szinten űző képviselőt. Román sajtóértesülések szerint Victor Ponta miniszterelnök, a PSD elnöke figyelmeztette: vagy hagyja abba az uszítást, vagy lépjen ki a pártból.

Hirdetés