Tartsd nyitva a szemed a New Yorkban!

Vigyázva járkáljon, aki a Conti második emeletére téved a Kolozsvári Magyar Napok alatt, nehogy véletlenül rálépjen egy képzőművészeti alkotásra.
Hirdetés

Merthogy hivatalosan is megnyitották a Mimesis és a Second Floor kiállítássorozatot. Mint arról már írtunk, itt fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatait tekintheti meg a nagyérdemű a napokban.

A megnyitót megelőző momentum sem volt éppen hétköznapi, egy gigantikus performanszsorozat keretében az érdeklődők végigjárhatták a Via Dolorosát, a kincses város belvárosában formázott virtuális kereszt mentén.

 

Hirdetés

A kereszt egyébként egy ideig ott díszelgett az ideiglenesen újra megnyílt New York / Conti (ki ahogy jobban szereti, hívja úgy) bejárata előtt, figyelmeztetve arra, hogy

a művészi lét sem fenékig tejfel.

Mindenesetre a kiállítóterek bejárása közben nem árt óvatosan lépkedni, mert az ember sosem tudhatja, hogy ami eléje kerül, az egy Duchamp-i értelemben vett vécékagyló-e, azaz műtárgy, vagy csak egy hétköznapi, használatra váró darab.

A kiállítássorozatot megnyitó Márkos Tünde arról beszélt, hogy a céljuk: létrehozni a heideggeri költőien lakozható helyet, belakni a szálló tereit és ez sikerült is. Megidézte a tavalyi, New York, Nem York! avagy ki jön velem szobára? happeninget, ami után korántsem tűnt biztosnak, hogy idén is sikerül művészettel megtölteni az év nagy részében használaton kívül álló szállodát. A kultúra szó szoros értelmében vett romjai között  

feltámad a kultúra,

fogalmazott, mielőtt átadta a szót Selyem Zsuzsa írónak, egyetemi oktatónak. Selyem Zsuzsa háromnyelvű (magyar, román, angol) szövegében egyfajta virtuális élménytúrát tett a kávéházi asztalok között, művészet és (köz)élet távlatait bejárva, a december 5-i népszavazástól a lyukas román lobogón át az iszlám állam kalifájáig. A lényeg persze úgy is az, hogy  

Keep You Eyes Open!

 
Amire, őszintén szólva, szüksége is volt annak, aki részt vett a megnyitót követő performanszon. E sorok írója részt vett, abból a megfontolásból, hátha elmélyítheti a műfajjal való lagymatag viszonyát. Nos, Bándi Dávid egy jókora kőkockát próbált modern Sziszüphoszként elmozdítani a helyéről, és amikor ez nem sikerült, kalapáccsal szétverte a berendezést. Személyi sérülés tudtunkkal nem történt.
 
Az élet harc, a művészet áldozat. Aki nem hiszi, nézze meg a New Yorkban.
 
Fotók: Szabó Tünde, Szántai János, videó: Oláh Badi Levente

 

Hirdetés