Maláriás az Ebola-fertőzés gyanújával kórházba utalt férfi

Malária a hivatalos diagnózis a Nigériából hazatért, majd megbetegedett férfi esetében. Egy idős spanyol pap esetében nem, de két amerikai betegnél pozitívak a kísérleti gyógyszer eredményei.
Hirdetés

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba – közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium. Egyúttal megnövelték azoknak a kórházi intézményeknek a számát, amelyek elláthatnak Ebola-gyanús eseteket. Eddig ezt csak Bukarestben lehetett megtenni, hétfőtől már Kolozsváron, Temesváron és Jászvásáron is.

Az 51 éves román mérnök, aki július 25-én tért vissza Nigériából, súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel került a ploiesti-i kórházba. A tünetek miatt a pácienst szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap átszállították az Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe, családtagjait pedig 21 napra otthonukban karanténba helyezték.
 
A fertőző betegségekre szakosodott intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel rámutatott: az Ebola-fertőzés kizárása érdekében a pácienstől vett biológiai mintákat eljuttatják egy – a kórokozót kimutatni képes – németországi laboratóriumba, de a malária-diagnózis beigazolódása után nem áll már fenn annak a veszélye, hogy a páciens Ebola-vírussal fertőzött volna meg bárkit, akivel érintkezésbe került.
 
A szakember szerint az Ebola lappangási időszakban amúgy sem ragályos, és a páciens irodai munkát végzett Nigéria fővárosában, Abujában, így nem kerülhetett érintkezésbe azokkal a betegekkel, akiket az ország déli részén, a fővárostól 700 kilométernyire lévő Lagosban fertőzött meg az Ebola-vírus.
 
A sajtóértekezleten elhangzott: a maláriában szenvedő férfi állapota stabil. 
 
Időközben meghalt az a spanyol pap, akit Ebola-vírus fertőzött meg, és augusztus 7-én hozták haza Spanyolországba – írták a keddi spanyol lapok. A 75 éves férfit a kísérleti ZMapp gyógyszerrel kezelték egy madridi kórházban, de a kezelés nem volt eredményes.
 
Ugyanezt az orvosságot adják két amerikai betegnek Atlantában, náluk egyelőre pozitív a kezelés eredménye. A ZMappet egy amerikai gyógyszergyártó cég fejleszti, eddig csak majmokon tesztelték.
 
A WHO legfrissebb statisztikája szerint az idei Ebola-járványban eddig 1848-an fertőződtek meg, és tegnap a halálos áldozatok száma meghaladta az ezret.
 

Hirdetés