Tíz évre börtönbe megy Dan Voiculescu

Mert korrupt volt. 60 millió eurós kárt okozott a román államnak. Elkobozzák az Antena 3 televízió székházát is.
Hirdetés

Tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Bukaresti Táblabíróság pénteken Dan Voiculescut. A jelenleg is kormányon levő Konzervatív Párt alapítója, korábbi elnöke, médiamágnás és üzletember 60 millió euróval károsította meg a román államot azzal, hogy az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) egyik, Bukarest melletti 3,5 hektáros telkét törvénytelenül, a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron vásárolta meg.

A pénteken kihirdetett jogerős ítélet jóval szigorúbb, mint a tavaly szeptemberben első fokon kiszabott ötéves börtönbüntetés. Dan Voiculescu ellen hat évvel korában indult korrupciós per.

Voiculescu vagyonából elkoboznak 3 millió dollárt, 3 millió eurót és két telket. A hatóságok pedig lefoglalják az Antena 3 hírtelevízió bukaresti székházát is. A hírtelevízió évek óta durván támadja Traian Băsescu államfőt, az igazságszolgáltatást, Laura Codruţa Kövesi legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).

A politikus mindvégig tagadta a vádakat, és az évek során minden lehetséges törvényi kiskaput kihasznált, hogy elodázza az ítéletet.

Hirdetés

Voiculescun kívül elítélték Gheorghe Mencinicopschit, az ICA korábbi igazgatóját, aki nyolc év letöltendőt kapott. Hét évre vonul börtönbe Sorin Pantiş egykori távközlési miniszter is. Az ügynek kilenc másik vádlottja is volt, ők letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Dan Voiculescu Románia egyik leggazdagabb embere, családjának vagyonát 120 millió euróra becsülik, a Forbes tavalyi 500-as romániai listáján a 24. helyen szerepel. A politikusról évekkel ezelőtt megállapította a bíróság, hogy együttműködött a Szekuritátéval.
 

Hirdetés