Tényleg nem lesz kulturális miniszter Biró Rozália

Biró Rozáliát alkalmasnak tartja, csak nem a kulturális tárca élére, Claudiu Mandát pedig semmilyen kormánytisztségben sem akarja látni Traian Băsescu.
Hirdetés

Az államfő nem másította meg kedden meglebegtetett véleményét a Victor Ponta által megnevezett két új miniszterjelöltről. Ma bejelentette, hogy nem írja alá Biró Rozália kinevezését a kulturális, Claudio Mandáét pedig a költségvetési tárca élére.

Traian Băsescu szerint Biró Rozália, az RMDSZ jelöltje a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi pozícióra egyszerűen nem alkalmas, mivel nem ismeri tökéletesen a magyar nyelvet. De mivel jó adminisztratív képességekkel rendelkezik, bármikor kinevezné a regionális fejlesztési vagy a közszállítási tárca élére.
 
Claudiu Mandáról még ennyire jó véleménye sincs az államfőnek, a maszol.ro szerint Băsescu azt reméli, Manda se költségvetési, se más pozíciókra nem jelentkezik a jövőben.
 
Az RMDSZ új jelöltet fog javasolni a kulturális minisztérium élére – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke  csütörtökön. A politikus a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Băsescu döntése politikai. Kelemen Hunor nem kívánta kommentálni az államfő állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.
 
Az RMDSZ-nek nincs B terve Biró Rozália elutasítása esetére, nyilatkozta még múlt hét végén Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Szerinte ha az államfő elutasítja Biró Rozália kinevezését, azt alkotmányosan nagyon nehezen lehet majd megmagyarázni.
 
Victor Ponta kormányfő azt jelezte a napokban, amikor Băsescu nyilvánvalóvá tette elutasítási szándékát, hogy új embereket keres majd a pozíciókra.

Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés