Oszkár nem csak az Oscar-díjas filmeket szereti

Legyen az magányos vagy társas elfoglaltság, sötét moziterem vagy kerthelyiség: filmet nézni jó!
Hirdetés

Néha Oszkár is átadja magát a filmművészet élvezetének, azonban ilyenkor nem feltétlenül az Oscar-díjas filmekre kíváncsi, hanem azokra az alkotásokra, melyek szűk vagy tágabb környezetében születtek, saját fészkéhez köthetőek. 

Az 5. Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői – Tranzit Alapítvány, Erdélyi Magyar Filmszövetség, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – is hasonló elgondolás mentén állították össze a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt szervezett filmes eseménysorozat programját.
 
Két szekcióban lesznek vetítések, szakmai beszélgetések.
 
A FilmHíd szekció augusztus 19 –23. minden délelőtt rajzfilmekkel várja a családokat a Művész moziban. Állandó programja között szerepel a Mesesátor és az Álomsátor működtetése (a KajaTanya és a Bulgakov között), ahol bárki elmesélheti saját történetét vagy álmát bevállalva annak a „veszélyét” is, hogy forgatókönyv készülhet belőle. A FilmHíd szekció meghívására érkezik Kolozsvárra Bodrogi Gyula színművész, itt mutatják be az ÉN Kolozsvár elnevezésű projektet is. Olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint például a Xantus Gábor Tört kövön. Emlékképek a Házsongárdi temetőből című dokumentumfilmje, Mundruczó Kornél Fehér isten című thrillerje, vagy Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje.
 
 
 
A Kolozsvári Filmszemle szekció a kolozsvári vonatkozású filmek szemléjére törekszik a játékfilmtől az animációs filmig, a némafilmgyártástól a jelenig. Kolozsvári alkotók és műhelyek filmjei Kolozsvárról és a nagyvilágról, illetve Kolozsvár és a kolozsváriak a nagyvilág alkotóinak filmjeiben. A házigazdák, beszélgetések moderátorai: Dimény Áron és Jakab-Benke Nándor lesz. Helyszín: Tranzit Ház, nagyterem/Tranzit udvar (Barițiu/Malom u. 16. sz., bejárat a Névtelen utcáról).
 
 
 
Érdekesnek ígérkezik a Bisztrai Mária kolozsvári színésznővel, továbbá a Kallós Zoltán folkloristával, valamint a Román Televízió idén 45 éves fennállását ünneplő magyar adásának munkatársaival zajló beszélgetés. A Holokauszt-emlékév apropóján, csütörtökön ehhez köthető filmeket mutatnak be, míg péntekre virradóan az idén elhunyt, kolozsvári születésű Jancsó Miklósra emlékeznek egy éjszakai vetítéssorozat keretében.
 

Hirdetés