Ezzel védi ki Johannis az etnikai támadást

Szerinte ez ócska kampányfogás, az alkotmányra hivatkozik és arra, hogy az egyedüli állampolgársága a román.
Hirdetés

Nem válaszolok az ilyen ócska kampánytámadásokra – válaszolta Klaus Johannis hétfőn újságíróknak, amikor azok arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy burkoltan vagy közvetlenebbül, de versenytársai már előhozakodtak azzal, hogy ő nem román és nem ortodox.

Johannis  leszögezte, az elnökválasztási kampányban nem nyilatkozik a vallásról, mert nem tűnik neki helyénvalónak, főként hogy Románia laikus állam, alkotmánya pedig egyenlő jogokat biztosít bármely etnikumhoz vagy felekezethez tartozó személynek.
 
Egy szurkálást azért megengedett magának: ezek a cikkelyek minden modern alkotmányban megtalálhatók, mondta, a jogegyenlőség pedig fájdalmas folyamat és háborúk eredménye. „Kár volna, hogy ifjú politikusok, akik erről nem olvastak, összevissza nyilatkozgassanak azt állítva, nem számít, mi áll az alkotmányban” – mondta Johannis.
 
Véleménye szerint a vallás semleges dolog kellene, hogy legyen. „Romániában születettem, román állampolgár vagyok, és csak román állampolgár. Bejárom majd az országot, és tisztázni fogom ezt” – mondta.

Hirdetés