„Magának úgy tűnik, hogy egy városba látogatott?”

Visszamennének falunak azok a nagyközségek, amelyek tíz évvel ezelőtt felültek a városi vonatra, és lemaradtak minden pénzről.
Hirdetés

Öt kisváros adná fel a városi címet Maros megyében, hogy cserébe fejlődjenek a települések – írja a székelyhon.ro. Erdőszentgyörgy, Mezőbánd, Nagysármás, Nyárádszereda és Nyárádtő megbánta, hogy tíz évvel ezelőtt ráhajtott a városi rangra, és gyakorlatilag lemaradt a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban megpályázható nagy pénzekről.

Mert az infrastrukturális pályázatok zömét ötvenezer fölötti lakosú városok számára, illetve vidékfejlesztésként írták ki, és ahol a nagyközségek előnyt kovácsolhattak volna a városi rangból, ott sem tették meg, derül ki a székelyföldi portál riportjából.

„Magának úgy tűnik, hogy egy városba látogatott? Ugyanolyan falu ez most is, mint azelőtt. Az új, fiatal polgármester még próbál tenni ezt-azt, de a régi bíró idejében nem mozdult semmi. Csak verhettük a mellünket, hogy bezzeg mi is városiak vagyunk. Ráadásul a polgármesteri hivatalban a régimódi, néptanácsi hangulat uralkodott” – panaszolta egy erdőszentgyörgyi asszony.

A lakosok elégedetlenek, mert városiként nagyobb adókat fizetnek, viszont látják, hogy helyenként a szomszédos falvak mennyit fejlődtek, míg az ő kisvárosuknak aszfaltra sem tellett. Ráadásul városiként a vidéki gazdasági életet élénkítő LEADER-pályázatokban sem vehetnek részt.

Az erdőszentgyörgyi, nyárádtői és nyárádszeredai önkormányzatok múlt héten közös levélben fordultak a közigazgatási és vidékfejlesztési minisztériumhoz, hogy az tisztázza számukra, kisvárosként mire számíthatnak a 2014-20-as költségvetési időszakban. Amennyiben a kormány szerint sem kecsegtetőek a kilátásaik, több kisváros helyi népszavazást fog kezdeményezni arról, hogy a települést minősítsék vissza községgé.

Hirdetés

Arról pedig majd a lakosok döntenek, hogy megtörténjen-e a Romániában még példátlan fordulat: legyen-e ismét falu a városuk.

Címlapkép: nyaradszereda.network.hu

 

Hirdetés