Jó reggelt, jó szoptatást!

Szoptatási kampány fogja össze ma Erdélyt: 11 városban vetítik egyszerre, délután hattól a Vállalom a szoptatást! című filmet.
Hirdetés

12 éve már, hogy az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF kezdeményezésére augusztus 1-én tartják a szoptatás világnapját. Idén ez több romániai városban szoptatási hétté bővült.

Hogy miért kell kampányolni egy ennyire természetes dolog mellett, mint a kisbabák táplálása anyatejjel? A kampányfilm honlapja szerint a romániai újszülötteknek csak 16 százaléka részesül abban a „kiváltságban”, hogy hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják. Sok édesanya szerint rengeteg a babatápszert népszerűsítő reklám, a szoptatást viszont senki se reklámozza, mert egyetlen cégnek se hoz profitot.

Marosvásárhely

A figyelemfelhívás érdekében Marosvásárhelyen tegnap szabadtéri szoptatást rendeztek a Színház téren összegyűlt kismamák, hogy ezzel is bátorítsák az anyákat arra, hogy bárhol, bármikor szoptassanak, ha a gyerekük igényli, attól függetlenül, hogy éhes, vagy csupán megnyugtatásra van szüksége – számol be a maszol.ro az eseményről.
 
Vannak édesanyák, akiknek az elején nehezen megy a szoptatás, türelemre és kitartásra van szükségük, de érdemes „küzdeni”. Ezeket az anyákat és az ebizonytalanodókat is bátorítja a marosvásárhelyi VÉDEM Egyesület. Ma 18 órától az Arta Mozi Club 30-as termében vetítik a Lion Mentor Egyesület Vállalom a szoptatást! című 48 perces román nyelvű dokumentumfilmjét. 
 
Augusztus 6-án, szerdán 18 órától Az én szoptatástörténetem címmel beszélgetésre kerül sor a szoptatás örömeiről, nehézségeiről, buktatóiról és szívmelengető pillanatairól dr. Szente Lilla neonatológus szakorvosjelölt vezetésével a Maros parti gokart pálya mellett.
 
Augusztus 7-én, csütörtökön 17 órától Szoptatnék! De hogyan? címmel szerveznek interaktív beszélgetést a szoptatás kezdeti időszakáról dr. Bodoni – Imre Tímea gyerekgyógyász szakorvossal, laktációs szaktanácsadóval a Caritas marosvásárhelyi nagytermében

Csíkszereda

A Csíki Anyák Egyesülete, kapcsolódva a bukaresti Lion Mentor Egyesület Vállalom a gyermekemért! elnevezésű programjához az anyatejes táplálás világnapja alkalmából, augusztus 5-én, kedden 17 órától kötetlen beszélgetésre várja az édesanyákat a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termébe. A beszélgetés után, 18 órakor vetítik az említett filmet. 
 
A CsAkEgy negyedik éve szervezi meg a szoptatás hetét.

Sepsiszentgyörgy

Háromszéken ötödik éve kapcsolódnak be a Szoptatás Világhetébe. Kedden 18 órától a FER Baba-mama-papa Klubban vetítik a filmet, utána kötetlen beszélgetésre marasztalják a kismamákat.
 
Az említett városok mellett Erdélyből Temesvár, Nagyvárad, Nagybánya, Beszterce, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Nagyszeben és Brassó kapcsolódott be a szoptatás filmvetítéses népszerűsítésébe. Mindenhol 18 órától vetítik a filmet, Nagyváradon a Moszkva Gardenben, Kolozsváron a Mărăști moziban. 
 
Romániában összesen 21 városban vetítik, további részletek és helyszínek itt. A szoptatás előnyeiről az alábbi linkeken olvashat bővebben.

Hirdetés