Ismét balhéznak a székelyzászló miatt

Megtámadta a bíróságon a Kovászna megyei prefektus a kézdivásárhelyi székelyzászló-felvonást.
Hirdetés
Törvénytelennek tartja a székelyföldi Kovászna megyei prefektusi intézmény a kézdivásárhelyi székely zászlók július 26-i felvonását. Az ünnepi eseményen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is részt vett. A kormánymegbízotti intézmény pénteki közleményében Marius Popica prefektus kifejtette: nem magát a rendezvényt támadta meg, hanem a székely zászlók felvonását, ami szerinte törvénytelen – ezt januárban megállapította már a brassói ítélőtábla egyik ítélete.
 

A kézdivásárhelyi önkormányzat először Kézdivásárhely főterén vont fel nagyméretű székely lobogókat. A prefektus akkor is bírósághoz fordult, és annak nyomán született a brassói jogerős ítélet. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a július 26-i, második zászlófelvonáson azt mondta, hogy „annyiszor vonnak fel újabb zászlókat, ahányszor szükség lesz rá”. 

A pénteki közleményben Popica hangsúlyozta, az általa vezetett intézmény soha nem ellenzett olyan rendezvényt, amely a hagyományok őrzésére, a nemzeti identitás ápolására irányul, de a prefektúrának közbe kell lépnie a törvények szerint akkor, amikor törvénysértés történik. 

A prefektus az általa vezetett intézmény álláspontjával elégedetleneknek is üzent. Az esetet a gyorshajtásért járó büntetéshez hasonlította. Mint mondta, ha valaki túllépi a megengedett sebességet, akkor vállalnia kell ennek következményeit, és nem ildomos mást kikiáltani bűnbaknak. 

Semjén Zsolt a zászlófelvonási ünnepségen románul is megköszönte Kovászna megye prefektusának az országos reklámot, amit a zászlófelvonás ellenzésével csinál az ügynek. Kijelentette: az  Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget  korlátozzanak szimbólumai használatában. Hozzátette, hogy Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja.

Hirdetés