Mennyit ér a mioritikus vér?

Például ezért ne emigráljanak kies hazánkból az orvosok. Hogy ne ilyen szarháziak döntsenek az ember élete-halála fölött. Ja, tudjuk, nem ilyen egyszerű. De azért mégis.
Hirdetés

Megdöbbentő eset Romániában. Hát páciens halt meg, miután a Sloboziai Vérátömlesztési Központ főnöknője megtagadta tőlük a szükséges vért, vagy pénzt kért érte. Ugyanez az orvosnő egy gyermektől is megtagadta a vért, arra hivatkozva, hogy roma etnikumú, ezzel szemben egyes helyi politikusok rokonai soron kívül kaphattak vért.

A Sloboziai Bíróság ügyészei, akik a Vérátömlesztési Központ igazgatónője, Cristiana Maria Stoian ellen folytatnak több bűncselekményben vizsgálatot, hét olyan pácienst találtak, „akik a beutalástól eltelt rövidebb vagy hosszabb idő után elhunytak”. Cristiana Maria Stoian egy részüktől megtagadta a szükséges vért, vagy elégtelen mennyiséget biztosított nekik, vagy csak pénzért utalta volna ki a szükséges mennyiséget.

Az ügyészek előzetes letartóztatást javasló beszámolójukban rámutatnak arra, hogy Cristiana Maria Stoian számára gyakorlattá vált a vérre váró páciensek elutasítása, azt mondva a páciensek számára vért kérő egészségügyi dolgozóknak, hogy: „Viszlát… á, persze, hagyd csak…”. „Hagyd csak, hogy jöjjenek a hozzátartozók, mert tegnap is így akart egy másik és… nem jöttek”.

„A 2013. október 3-i beszélgetés során az asszisztens elmondja Stoian Cristiana orvosnak, hogy … doktor egy flakon vért kért egy császármetszéses, 5-ös hemoglobinszintű, 20 éves, … településről származó páciensnek, aki nem rendelkezik donorokkal. Stoian Cristiana a következő szavakkal tagadja meg a vérmennyiség kiadását: «Viszlát… értesítsék a családját»”, áll az ügyészek Mediafax által megszerzett beszámolójában.

Az orvosoknak meg kellett alázkodniuk, hogy vért kapjanak a páciensek számára

Az ügyészek által benyújtott bizonyítékok azt is mutatják, hogy a transzfúzióra váró páciensek orvosainak „alázatosan” kellett viselkedniük a Vérátömlesztési Központ főnöknőjével, hogy pácienseik megkapják az életmentő vért. Cristiana Stoian elvárta, hogy az orvosok személyesen keressék meg őt és kérjenek vért pácienseik számára.

Cristiana Stoian nem utolsó sorban az egyes orvosokkal meglévő személyes kapcsolatától függően adta ki a vért vagy plazmát tartalmazó flakonokat a pácienseknek. Az ügyészek olyan eseteket is találtak, amikor a betegek a legvalószínűbb módon az egyes orvosokkal kialakult rossz kapcsolat miatt nem jutottak vérhez.

„Meg kell említeni, hogy Stoian Cristiana mindkét beszélgetés során engedélyezte vérflakonok kibocsátását különböző páciensek számára, de amikor rájött, hogy az Újjáélesztési Osztály … orvosa kéri ezt, folyamatosan megtagadta a flakonok kiadását, valószínűleg a vele meglévő rossz kapcsolata miatt, semmilyen jelentőséget sem tulajdonítva a megmentést igénylő páciens diagnózisának, aki végül el is hunyt”, írják az ügyészek.

A Sloboziai Vérátömlesztési Központ főnöknője a rokonai vérigénye miatt hozzá fordulók személyétől függően döntötte el, hogy kiadják-e vagy sem a vért tartalmazó flakonokat. Az ügyészek feltártak egy olyan esetet, melyben egy helyi tanácsnok telefonon felhívta és vért kért Cristiana Stoiantól kórházba beutalt anyósa számára és kérését „két perc alatt” el is fogadták.

„Meg kell jegyezni, hogy nem kért adatokat a páciens állapotáról, betegségéről, hemoglobinszintjéről, ahogy normális esetben tette, a vér kiadására vonatkozó döntésében az lévén az egyetlen szempont, hogy a beteg egy helyi tanácsnok anyja (az eltérés az eredeti szövegben – a szerk.) volt”, írják még a vizsgálatot végzők.

„Á, színesek… és még mennyire színesek”

Az ügyészek az előzetes letartóztatást javasoló referátumukban megemlítenek egy esetet, amikor Cristiana Stoian megtagadta egy flakon vér kiadását egy gyermek számára, mert roma etnikumú volt.

„A fentebb ismertetett esettel teljesen ellentétes az a 2013. október 30-án, 19.23 órakor történt esemény, amikor Stoian Cristiana-Maria orvosnőt a Vérátömlesztési Központban dolgozó Toma Corina asszisztens megkeresi, és elmondja neki, hogy van egy sürgős esetük. … sebész egy zacskó vért kér egy műtéten áteső 13 éves kislány számára, akit «felnyitottak és a hasa tele van vérrel». Stoian Cristina a «Persze, na… és?» kifejezéssel megtagadja a véregység kiadását, arra hivatkozva, hogy nem állapították meg a hemoglobinszintet. Továbbá utasítja az asszisztenst, hogy beszéljen a kislány hozzátartozóival és egy adott pillanatban megkérdi: «színesek, vagy…?». Az asszisztens megerősítő válaszára pedig, hogy a hozzátartozók roma etnikumúak, Stoian Cristiana a következő kifejezést használja: «Á, színesek … és még mennyire színesek», … mintha ez jogos indok lett volna a kért véregységek kiadásának megtagadására”, említik az ügyészek.

A vizsgálatot végzők olyan esetet is találtak, amikor Stoian megtagadta egy flakon vér kiadását egy gyermek számára, azt mondva: „hagyd csak, mert 14 évesen nem kell neki vér”, amikor pedig az asszisztens azt mondta neki, hogy a páciens hemoglobinszintje 9,4, Cristiana Stoian azt válaszolta, majd akkor fogja kiadni a flakon vért, amikor a páciens hemoglobinszintje 7 alá csökken.

Stoian és a baksisterv

Az idézett dokumentumban az ügyészek azt is leírták, hogy a Sloboziai Vérátömlesztési Központ igazgatónője az orvosok egyetlen kérését sem teljesítette a saját személyes, vagy telefonos engedélye nélkül, holott a vérátömlesztési központot koordináló orvos nem dönthet az esetet kezelő orvos feje felett arról, hogy egy páciensnek szüksége van-e vérre vagy nincs.

Ugyanakkor Cristiana Stoian praktikáiról sok munkatársa tudott, ezzel kapcsolatosan az ügyészek egy konkrét esetet is említettek.

„A vérátömlesztési központban dolgozó Molea Vasilica asszisztenst 2014. január 9-én megkereste egy hölgy, aki megkérdezte, hogy «a főnökasszony is megérkezett?». Molea Valerica (az eltérés az eredeti szövegben – a szerk.) igenlő válaszára az asszony azt kérdezi «rendben, rákészült a baksisra? …megcsinálta a 2014-es tervet?». A két asszisztens közötti beszélgetés kihangsúlyozza a Stoian Cristiana orvosnő által bevezetett «praktikákat», mondják még az ügyészek.

Stoian egy tőle flakon vért kérő orvosról: „Jöjjön és adjon vért… gyerünk, a következőt”

A Sloboziai Bíróság ügyészei az előzetes letartóztatást javasoló referátumban megemlítik olyan öregemberek esetét is, akiknek vérátömlesztésre volt szükségük és akik elhaláloztak, mert Cristiana Stoian megtagadta a kért vérflakonok kiadását.

Megemlítik egy 87 éves öregember esetét, aki számára az orvos 2013. szeptember 27-én kért vért és akinek nem voltak donorai. Meg sem kérdezve a páciens diagnózisát, Stoian megtagadta a vérflakon kiadását, azt mondva: „Viszlát… hozzanak neki a hozzátartozói”.

„Stoian Cristianát másnap, 2013. szeptember 28-án újra megkereste egy asszisztens a Vérátömlesztési Központból, aki azt közli vele, hogy … orvos egy flakon vért kér. Stoian Cristiana újra megtagadja ennek kiadását, a következő szavakkal: «Jöjjön és adjon vért… gyerünk, a következőt». R. L. páciens 2013. október 30-én elhunyt”, áll még az ügyészek referátumában.

Ugyanebben a dokumentumban megemlítik egy 78 éves öregasszony esetét, akinek nem voltak rokonai és aki nem kapott vért, mert Cristiana Stoian így döntött. Az idős asszony öt hónappal később

elhunyt. Az ügyészek feljegyzik egy másik idős asszony esetét is, akiről egy asszisztens többször azt jelentette Cristiana Stoiannak, hogy „intubálják (…), nagyon rosszul van (…), halálán van” és aki számára Stoian a vér előkészítését kérte az asszisztensektől, de kikötötte, hogy csak azután adják ki, miután a páciens kezelőorvosa személyesen megkeresi őt, a páciens viszont másnap elhunyt.

A Sloboziai Bíróság július 11-én elrendelte Cristiana Maria Stoian előzetes letartóztatásba helyezését, akit 21 bűncselekménnyel vádolnak, köztük 18 esetben elkövetett hivatali visszaéléssel, de csalással, zsarolással és a vérátömlesztési tevékenység oly módon történő megszervezésével is, melynek célja anyagi haszonszerzés a vér és az emberi vérelemek eladásával.

A vizsgálatot végzők ebben az ügyben 21 olyan esetet tudtak kimutatni, amikor a Sloboziai Vérátömlesztési Központ volt igazgatónője nem teljesítette szolgálati kötelezettségeit és megtagadta vérflakonok kiadását a Sloboziai Sürgősségi Kórházba beutalt páciensek számára.

Ugyanebben az ügyben a Sloboziai Vérátömlesztési Központ nyolc asszisztense ellen is vizsgálat folyik, igazságügyi megfigyelés alatt.

Ezen kívül a Sloboziai Bíróság ügyészei hétfőn a Nemzeti Hematológiai Intézet igazgatóhelyettese, Corina Posea ellen is kezdeményezték a bűnvádi nyomozás elindítását, akit azzal vádolnak, hogy tudott a Sloboziai Vérátömlesztési Központ volt főnöknőjének tetteiről és ezt nem jelentette az igazságszolgáltatási szerveknek. Corina Posea ellen ebben az ügyben igazságügyi megfigyelés alatt folytatnak vizsgálatot.

Hirdetés