Új utak épülnek a magyar–román határon

Autópálya, gyorsforgalmi, kerékpárút – lesz itt minden, kérem. A keretmegállapodás megvan, már csak az kérdés, hogy mikor gurulhatunk át ezeken egyik országból a másikba.
Hirdetés

Magyar–román közútfejlesztési keretmegállapodást írt alá csütörtökön Bukarestben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterrel, ennek nyomán húsz, határon átnyúló közúti és kerékpáros út épülhet meg európai uniós forrásokból. Az ünnepélyes aláírást követően Seszták Miklós az MTI-nek elmondta, a megállapodás azért fontos, mert a román és a magyar szabályozás szerint minden egyes határon átnyúló projekt esetében külön egyezményt kellene kötni, a keretmegállapodásnak köszönhetően viszont ez nem szükséges, így felgyorsul a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra-fejlesztés. A miniszter hangsúlyozta, hogy 2015 végéig el kell számolni ezekkel a projektekkel, a keretmegállapodás nélkül ez nem sikerülhetne.

Az érintett útszakaszok egy része megépült már, de még vannak hátra kisebb-nagyobb szakaszok – magyarázta a tárcavezető. A miniszter külön hangsúlyozta, hogy kerékpáros utak is szerepelnek a projektek között, amit nagy előrelépésnek tekint.
Seszták Miklós elmondta: a találkozón szóba kerültek a magyar–román gyorsforgalmi utak fejlesztési lehetőségei, és egyetértettek: kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a román A1-es (dél-erdélyi) autópálya fejlesztésének, illetve annak, hogy az M43-as hiányzó szakasza minél hamarabb elkészüljön, és a két utat összekössék. A miniszter közölte, örömmel hallotta román kollégájától, hogy a két utat már az év végén összeköthetik.
A tanácskozáson szó esett a román és a magyar kormányok együttes üléseinek hagyományáról, a felek megállapodtak, hogy javaslatot tesznek ennek folytatására gazdasági vezetői csúcstalálkozó formájában.
Liviu Dragnea kiemelte, hogy a húsz közúti és kerékpáros út értéke meghaladja a 80 millió eurót. Hozzátette: a közútfejlesztésnek komoly társadalmi és turisztikai jelentősége van a határ két oldalán élő román és magyar közösségek számára egyaránt. A miniszter hangsúlyozta, egyelőre csak az utak építéséről volt szó, új, állandó jellegű határátkelők megnyitásáról a két ország belügyminisztériumainak kell megállapodniuk.

Hirdetés