Székely gyerek, meg vágta

Lemhény lovasa vágtathat a legbüszkébb székelyként Budapesten a Nemzeti Vágtán, miután vasárnap délután megnyerte a Székely Vágtát.
Hirdetés

A Kovászna megyei Lemhény község lovasa, Zsigmond János nyerte Timpex Amata nevű lován vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn tartott Székely Vágtát.
A pódium második fokára Gyergyószentmiklós lovasa, László Pál, a harmadikra pedig Szotyor képviseletében Mokán János állhatott. A budapesti Nemzeti Vágtán a három dobogós mellett a Székely Vágtát szervező Sepsiszentgyörgy lovasa képviselheti a székelységet. 
A szervezők egy Góbé Futamnak elnevezett versenyt is rendeztek a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. Tavaly lova eredetigazolásának a hiányosságai miatt nem vehetett részt a Nemzeti Vágtán a Székely Vágta győztese.

A Székely Vágta Góbé Futamát Szotyor lovasa, Bartha Ferenc nyerte Fecske lovával, aki az 1200 méteres pálya utolsó méterein előzte meg Gyergyószárhegy, Csíkkozmás és Kézdivásárhely lovasait. 

A Sepsiszentgyörgytől mintegy 15 kilométerre levő Óriáspince-tetőn a közönség Pászka Lehel székely lovasíjásznak is szurkolhatott, aki arra tett kísérletet, hogy lován nyereg és kantár nélkül vágtatva 400 méteren 14 céltáblába találjon bele íjával. A szervezők bejelentése szerint a 34 másodperc alatt megtett táv és a 13 eltalált korong is világcsúcsnak számít, ezt azonban a Guinness-rekordok távol maradó képviselői helyett csak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hitelesíthette. 

Hirdetés