Kétlábú gyerekek a Bánat utcában

Nagyváradi utcanevek Biró Rozália szerint: Piros tó utca, Háborúzók utcája, Szalázs utca, Parasztok tere. Ahol a kétlábú gyerekek játszadoznak.
Hirdetés

A kulturális tárca élére és a kormányfő-helyettesi tisztségbe az RMDSZ által tegnap javasolt Biró Rozália szenátor asszony négy évvel ezelőtt szerzett derűs pillanatokat magyaroknak és románoknak egyaránt.

Történt ugyanis, hogy 2010 májusában egy olyan lista jelent meg mind a nagyváradi városháza, mind pedig Biró Rozália akkori alpolgármester hivatalos honlapján, amelynek olvastán az ártatlan szemlélődő lefuttatott egy biztonsági ellenőrzést a gépén, mivel azt hitte, hogy vicces hackerek eltérítették a böngészőjét.

A lista közel 750 nagyváradi utca és tér elnevezésének magyar fordítását tartalmazta, a névjegyzéket egy hivatalos fordítóiroda készítette.

A lista olyan neveket tartalmazott, mint

Bánat utca (strada Banatului),

Piros tó utca (Lacul Roşu, azaz Gyilkos-tó), Háborúzók utcája (Războieni – a Fehér megyei Războieni magyar neve Székelyföldvár), Galacticon Gála utca (Gala Galaction – Grigore Pişculescu román író álneve), Szalázs utca (Sălajului – Szilágy megye), Transzilvánia utca (Transilvaniei).

Biró Rozália akkor az MTI érdeklődésére elmondta: a polgármesteri hivatal nem gondolta volna, hogy egy hivatalos engedéllyel rendelkező iroda fordítását ellenőriznie kell. Miután azonban ezeket a hibákat jelezték, a hivatal kijavította a helytelen változatokat, s a javított listát tették közzé.

Hirdetés

Szintén 2010-ben egy rádiós újságíró húzta csőbe Biró Rozáliát. A vicces kedvű szerkesztő egy műsor közepén telefonon felhívta az alpolgármester asszonyt és azt mondta neki, hogy a

„kétlábú gyerekekről” (románul: copiii bipezi)

kíván műsort készíteni. Biró azt hitte, hogy a koldusokról van szó, és megnyugtatta a szerkesztőt, hogy „a nagyváradi kétlábú gyerekek többsége más településekről származik”, különben is, a helyi rendőrség kézben tartja az ügyet. Majd azt is hozzátette, hogy „a családjában egyetlen kétlábú sincsen”.

(fotó: rmdsz.ro)

Hirdetés