Már megint itt a parlagfűidény. Egészségünkre!

De jó a Partiumban: ide minden nyugati trend hamarabb gyűrűzik be. Még a parlagfű is. Mondjuk, csak azért, mert nyugatról jött, nem biztos, hogy annyira tisztelni kéne, hogy engedik mindent ellepni.
Hirdetés

Természeti csapás, tatárjárás, Mohács és Trianon együttvéve: egyre több polgártársunk számára jelenti mindezt a parlagfű. Amely egyre elterjedtebb a Partiumban, Nagyváradon például már évek óta problémát jelent az erősen allergén növény jelenléte. Már az allergiások számára, az illetékes hatóságok ugyanis nagyvonalúan hagyják szaporodni.

Marossy Anna nagyváradi biológus a Reggeli Újságnak elmondta: Magyarországon már sok éve országos stratégia készült a súlyos légúti allergiát okozó növénynek a lakott területekről való visszaszorítására, és a magyar állampolgárok akár kétmillió forint büntetést is fizethetnek, ha magánterületükön nem irtják a parlagfüvet. Románia azonban ezen a téren is jócskán elmarad Magyarország és a nyugat-európai országok mögött. Az itteni önkormányzatok nem ismerik fel a problémát, és a lakosságot sem világosítják fel arról, ami miatt egyébként egész tömegek szenvednek az évnek ebben a szakaszában. Pedig a parlagfű-allergiát nagyon egyszerű lenne megelőzni – vélekedett Marossy Anna. Mint elmondta, az őszirózsafélék családjába tartozó Ambrosia artemisiifolia, vagyis a hétköznapi nyelvben ismert parlagfű rendkívül szívós növény, gyorsan nő, és akár az egy-másfél métert is elérheti. Az allergiát a virágzáskor kibocsátott pollen okozza. „A gyökere olyan felületes, hogy fél kézzel is könnyen ki lehet húzni” – fogalmazott a biológus. Vagyis a parlagfüvet egyszerű gyomlálni, de most, amíg még nem virágzik, kaszálni is lehet. Két-három hetenkénti kaszálással is elérheti az ember, hogy a növény ne virágozzon.  Elsődleges azonban, hogy a lakosságban tudatosodjon a parlagfű jelenléte okozta probléma, hogy az emberek felismerjék a jellegzetes levelű növényt, amit egyébként könnyű összetéveszteni a fehér ürömmel. A pollenek önmagukban nem okoznának allergiát, mert az azokat körülvevő burok megakadályozná, hogy a fehérjék közvetlen kapcsolatba kerüljenek a légúti szervek nyálkahártyájával” – mondta el Ellenes-Jakabffy Zoltán allergológus, aki hozzátette, hogy a problémát az okozza, hogy a szennyezett levegő miatt elvékonyodik és kiszakad a pollent körülvevő hártya.

A szakorvos egyetértett abban, hogy a lakosságot fel kellene világosítani a parlagfűvel kapcsolatban. Mint mondta, e növény hiánya vagy jelenléte kultúra kérdése is a társadalmakban. Az említett növény ugyanis – ahogy magyar elnevezése is mutatja – csak a parlagon hagyott, gondozatlan területeken fejlődik ki.

A helyzet meglehetősen súlyos, a parlagfű pollenjét ugyanis a leghevesebb allergiás tüneteket kiváltó virágporként ismerik

Hirdetés